De laatste fysieke verhuizing (22-03)

Vorig weekend werd het mij steeds duidelijker dat mijn conditie zo hard verminderde dat in Katwijk blijven geen optie meer was. Zelfs niet met alle aanbod van hulp t.a.v. boodschappen e.d. Ik zag overal als een berg tegenop en 10 meter lopen was een opgave. Tijd voor handelen.

Op maandagochtend belde ik eerst met het AVL voor een permanente drain. Natuurlijk met 1000 excuses omdat ik het medisch apparaat extra belastte nu iedereen zo druk is i.v.m. corona, maar tegelijkertijd het begrip krijgend dat dit los van elkaar staat. Mijn eigen arts was er die dag niet, maar Marjo, de verpleegkundige regelde een plekje voor me. Op dinsdag kon ik al terecht, mooi vlot. De volgende stap was het hospice bellen dat mijn conditie zo hard achteruit gegaan was, temeer daar ik met die permanente drain hulp nodig heb. Stap drie was overleg met mijn nicht in verband met de begeleiding naar AVL; ik kon immers geen 10 meter meer fatsoenlijk lopen.

Een kamer vrij
Al heel snel konden we opschalen. Het hospice belde dat er een kamer vrij was en dat ik donderdag al terecht zou kunnen. Daardoor kwam alles in een enorme stroomversnelling en moesten we dus ook nog de hele fysieke verhuizing opstarten.

Afscheid van Katwijk
Gelukkig had ik in de achterliggende periode al lijstjes gemaakt wat te doen met mijn spullen. Wie krijgt wat en waar moet de rest heen. Dat maakte dat we een leidraad hadden; hoewel het toch nog een hele klus bleek om alles te organiseren. Dankzij lieve helpende handen hoefde ik alleen vanaf mijn bed of mijn bank vragen te beantwoorden m.b.v. spullen en kleding. Nadat het plan rond was, dozen ingepakt stonden, en van vrijwel alles duidelijk was waar het naar toe moest, konden we op donderdag rond 13:45 uur definitief uit Katwijk wegrijden. Een bijzonder emotioneel moment. Geen knuffels voor de achterblijvers, vanwege corona, dus enkel een elleboog en wuivende handen en dikke, dikke tranen. Twee prachtige jaren, waarin ik veel nieuwe vrienden mocht maken, en fantastische zomers mocht beleven, zó af te sluiten, valt niet mee.

Welkom in Apeldoorn
De aankomst in Apeldoorn was hartverwarmend. Niet lang nadat wij gearriveerd waren, was ook de aanhanger met de rest van de spullen er al. Binnen afzienbare tijd stond er van alles in mijn kamer en konden we de boel een beetje gaan inrichten. En juist die paar persoonlijke spulletjes maakte de kamer meteen een thuis.

Hoe gaat het nu met mij?
Dankzij de permanente drain is de benauwdheid hanteerbaar en kan ik zelf vocht aftappen als ik denk dat dit helpt. Sinds het plaatsen van de drain afgelopen dinsdag hebben we totaal 1,7 liter afgetapt. De benauwdheid die blijft bij inspanning (ook praten) komt voornamelijk door mijn algehele conditie. Hoewel ik geen blokkades in mijn lijf constateren kan, ga ik er toch vanuit dat de foute cellen doorwoekeren sinds 9 januari. Dat betekent dat er veel energie en veel bloed naar de tumoren gaat. Daardoor moet mijn hart harder pompen en word ik benauwd.

Medicatie
Vrijdag had ik een intakegesprek met de huisarts hier in Apeldoorn die mij nu gaat begeleiden. Om beter te kunnen slapen, waardoor ik overdag meer energie heb, heb ik een slaappilletje gekregen. Ik hoef dan geen zware pijnstillers te nemen als het niet nodig is. Ook hebben we overlegd dat ik liever diclofenac slik dan oxycodon, vanwege de bijwerkingen. Diclofenac kan verdere schade aanbrengen aan het hart, maar we waren het er samen over eens, dat ik me nú gewoon prettiger moet voelen en dat we in tweede instantie pas gaan kijken, als dat nodig is, of we de medicatie voor het hart wat moeten bijstellen.

Uit handen geven
Wie mij kent, zal begrijpen dat het ‘uit handen geven’ voor mij misschien nog wel de grootste hobbel is. Hulpvraag doen voor de simpelste dingen… Maar door toenemende zwakte van mijn lijf, word ik hiertoe ook min of meer gedwongen. Mijn geest wil nog wel door, maar mijn lijf raakt op.

Genietmomenten
Dankzij het mooie weer, word ik ’s ochtends wakker met de zon door het ramen, een keur aan vogelgeluiden en het idee dat ik daar eindeloos van mag genieten. Want als deze ochtenden al zoveel kleur geven aan de dag, hoe zal het dan zijn als ik op enig moment mag ontwaken op die nieuwe morgen?!

Door corona zal ook mijn afscheid anders lopen. Maar was ik niet altijd voorstander van moderne technieken en communicatiemiddelen? De dingen lopen zoals ze gaan en ik vertrouw er volledig op dat ook mijn afscheidsdienst in lijn zal liggen met de mens die ik was, passend voor een ieder die het betreft.

Wordt vervolgd…

Dit artikel werd gepubliceerd op: 22-03-2020 14:40