Hoop is leidend (10-10)

Na terugkeer vanuit het warme Kreta, om het laatste puntje van mijn bucketlist in te lossen, mocht ik binnen 14 uur door naar Amsterdam voor mijn 8e kuur paclitaxel. De verpleegkundige zei dat ik nu dus maar een nieuwe bucketlist moest starten, nieuwe doelen moest stellen… dat gaf stof tot nadenken.

Nadat ik vorig jaar afscheid had genomen van mijn geliefde Griekenland, aangezien de vier seizoenen om waren, kreeg ik er dit jaar onverwacht toch nog een heel jaar bij. Een jaar om nieuwe doelen te stellen, toch nog bepaalde wensen te realiseren en meer tijd door te brengen met mijn dierbaren. In dat jaar mocht ik dingen meemaken waarop ik niet meer had durven hopen. Als laatste dus afgelopen zondag het lopen van de Samariakloof op Kreta.

Samariakloof, een zware kluif
Terwijl iets verderop een Griekse bruiloft gaande was, probeerden wij voldoende slaap te pakken ter voorbereiding op een lange en zware dag. Helaas was de luide muziek via de openstaande deur nog altijd hoorbaar toen de wekker ging. Om 04:30 werden we door de bus opgehaald om ons naar de noordkant van de Samariakloof te brengen. Onze rugzakken zaten vol met kleine voedzame hapjes voor onderweg en we hadden de waterflessen bij de hand om genoeg te kunnen drinken. Rond 09:00 uur waren we ter plaatse en kon de wandeltocht beginnen. Eerst 600 meter afdalen op ‘trappen’ bestaand uit grote en kleinere stenen afgezet met houten balken, tot de bodem van de kloof. Daar was het pad wat meer effen, maar nog altijd voornamelijk bestaand uit stenen. Advies was om de zwarte stenen zoveel mogelijk te vermijden, omdat deze door de schoenen van de vele wandelaars voor ons spekglad waren geworden, hetgeen tot valpartijen zou kunnen leiden. De tocht begon voorspoedig, maar na 3,5 uur voelde ik me steeds minder prettig. Ik had al water, verse jus d’orange en isotone drank gedronken, had al eiwitrijk en suikerrijk voedsel op, maar ik werd steeds misselijker. Een TUI gids concludeerde dat er toch sprake was van dehydratatie en diende mij een zakje elektrolyten toe. Ook kreeg ik van andere wandelaars druivensuiker. Ik kon weer even door. Een half uur later, aangekomen bij Samaria (ongeveer op de helft van de tocht) kreeg ik nog extra magnesium toegediend en werd mij met klem verzocht tóch meer te drinken. Ik voelde me gelukkig snel beter en we konden, nadat ook mijn nicht extra magnesium had gekregen, onze weg vervolgen. De tweede helft verliep gelukkig vrij probleemloos, al wilden onze spieren niet meer zo goed en moesten we onszelf echt regelmatig oppeppen om toch vooral door te zetten. Er was immers geen weg terug en we moesten op tijd binnen zijn om de boot te halen. We waren gelukkig wel in de gelegenheid om tussendoor nog wat mooie foto’s te maken, als herinnering voor later. Het was ontzettend afzien en pijn lijden en het vroeg om een enorme dosis doorzettingsvermogen maar wát een overwinningsgevoel gaf dat aan het einde van de tocht! Extreem moe, maar uitermate voldaan kwamen we uiteindelijk om 23:30 weer aan bij ons appartement. Mission completed!

Nieuwe doelen of herhaling van zetten?
Als je bucketlist dan voltooid is, wat volgt er dan? Als je geen nieuwe doelen stelt, dan wordt alle extra tijd feitelijk alleen een herhaling van zetten; meer van hetzelfde. Ik merk dat ik in een soort impasse zit. Voor mij ligt een onbekende hoeveelheid tijd waarin ik niet weet wat mij te wachten staat aan ‘praktische problemen’ nu ik langer leef, terwijl ik vanwege mijn beperkte levensduur op andere dingen niet meer durf te hopen. Wat rest mij nog? Wat ligt nog in het verschiet waarnaar ik kan toeleven, die maken dat ik het gevoel heb dat ik lééf in plaats van dat ik de dagen uitzit tot ik sterf? Ik merk dat ik de afgelopen 22 maanden vooral heb geteerd op de woorden: ‘ik hoop dat ik dát nog mag meemaken’, doelend op iets dat zichtbaar was op mijn horizon, iets om naar toe te leven. En ik merk dus dat voor mij geldt dat hoop leidend is. Zonder hoop ben ik niets en heb ik niets om voor te leven.

Tussen hoop en vrees
Veel mensen met uitgezaaide kanker leven tussen hoop en vrees, iedere controle opnieuw. Hoop op goede uitslagen, vrees voor slechte. Bij mij gaat het een stap verder, omdat ik steeds twee scenario’s heb klaarliggen. Goede uitslagen: bucketlist afwerken, slechte uitslagen: lopende zaken afronden en voorbereiden op het onvermijdelijke.

Stabiele ziekte
Gister bleek uit de bloeduitslagen opnieuw dat er sprake is van stabiele ziekte. De CA 15.3 tumormarker was weer met ruim 40 punten gestegen; maar omdat ik niet ziek oog, zegt dat niets. Niemand durft te voorspellen hoe lang het stabiel blijft, al is wel zeker dat het omslagpunt een keer gaat komen. Zodra ik klachten ervaar komt er een nieuwe scan en een moment van besluitvorming ‘hoe nu verder’. Als ik tegen die tijd geen nieuwe, zinnige doelen heb gesteld, als ik dan geen vooruitzichten heb waar ik hoopvol naar uit mag zien, wordt dát voor mij een lastig moment. Ik heb de komende weken dus pittige stof tot nadenken.

Wordt vervolgd...

Dit artikel werd gepubliceerd op: 10-10-2019 14:24