Alweer een week voorbij (29/10)

Gister ben ik verhuisd naar een ander appartement; goedkoper, dichter bij de stad maar bovenal omdat ik hier door een samenloop van gebeurtenissen terecht gekomen ben. De vrijwilligers komen en gaan net als de enorme hoeveelheid spullen die door onze handen gaat op weg naar een nieuwe bestemming.

Vrijwilligers
Vorige week zouden we de hulp krijgen van 1,5 persoon, zo was ons gezegd. In plaats daarvan echter stonden ineens vier nieuwe namen op ons weekrooster, waaronder twee mannennamen. De een bleek een dertiger uit London, de ander een 77-jarige uit Amsterdam. Deze laatste heeft in zijn leven zoveel in het buitenland gewerkt onder de meest grillige omstandigheden dat zijn kennis op het gebied van buitenlandse betrekkingen, oorlogsconflicten en wat al niet meer zij groot en interessant genoeg is om er een boek over te schrijven. Hij kwam om vertaalwerk te doen Frans/Engels, echter ook hij moest concluderen dat dit toch  niet helemaal matcht met zijn weekschema. Ergens zit er dus een communicatieprobleem tussen de vrijwilligers in Nederland die de Social Media beheren en de realiteit op Lesbos. Ook tot frustratie van onze lokale coördinatoren. Zaterdag zijn weer twee vrijwilligers vertrokken en tot mijn grote vreugde verschenen gisteravond ineens vijf nieuwe namen op het schema. Veel extra handen dus om te helpen in  de warehouse (kleding- en schoenenopslag).

Mijn taken
Ik krijg steeds meer complimenten over ‘mijn’ denkwijze en aanpak in warehouse. Het grootste compliment kreeg ik vanmiddag, toen Adil met een Amerikaanse database/app bouwer kwam, die mij de hemd van het lijf vroeg, wilde dat ik meedacht in een eventuele digitale opzet van voorraadbeheer en concludeerde dat ze mij anders maar moesten klonen om de continuïteit te waarborgen! Een prachtig compliment natuurlijk. Maar werkelijk, het idee dat ik ook nog eens mag meewerken aan het digitaliseren van de kledingvoorraden, waarschijnlijk mede vanwege het feit dat ik via Eye-T gewend ben om te denken in oplossingen binnen databases én op basis van mijn 4 weken ervaring hier nu, is een grotere invloed dan ik ooit had durven hopen!! Het maakt nóg meer duidelijk waarom het goed voelt om hier te zijn; waarom het vanaf het begin voelde alsof ik hier moest zijn en misschien zelfs waarom ik ‘warehouse’ als mijn persoonlijke project heb willen oppakken. Ik ben ongelooflijk dankbaar voor de bijzondere wendingen die mijn levensreis ook nu weer neemt!!

Vrije tijd
De zaterdagavonden worden tegenwoordig ingevuld door een borrel vanwege iemands afscheid, gevolgd door een ‘avond stappen’ met mijn Deense collegaatje, die erg van dansen houdt om de stress van de week kwijt te raken. Vaak komen dan ook andere collega’s erbij, met hun vrienden en vriendinnen. Afgelopen zaterdag kwam ik daar ook één van mijn nieuwe buurmannen tegen, de broer van de Engels docent. Zo bouw ik hier ook alweer een aardige kring met bekenden op. Erg leuk en gezellig allemaal. Gister was ik weer met mijn 65+ collega in een gehuurde auto het eiland aan het verkennen. Ditmaal reden we langs de oostkust naar het Noorden. Hierdoor kregen we nog veel meer begrip voor de beslissing van mensen om de gok te wagen, want op sommige plekken is de afstand tussen Turkije en Lesbos hemelsbreed minder dan 15 kilometer, zo lijkt het. Vandaag hoorde ik echter van een Noorse collega die eerder bij de Lifehouse organisatie werkte, die de eerste opvang van de bootvluchtelingen in het Noorden doen, dat de mensen allerlei mooie verhalen voorgespiegeld krijgen over luxe zaken en dat mensen als kapitein worden aangewezen, die nog nooit eerder een boot hebben bestuurd. Geen wonder dus dat er zoveel bootjes omslaan of op de rotsen terecht komen, nog afgezien van de veel te grote hoeveelheid mensen op deze kleine bootjes. Het blijft een trieste situatie, helemaal als ze vervolgens in Moria terecht komen, waar het allesbehalve luxe is… Een grotere deceptie kun je je bijna niet voorstellen.

Kinderjassen uit Nederland
Zaterdagavond kreeg ik bezoek uit Nederland. Dat wil zeggen: vrijwilligsters van Eurorelief (werkzaam in Moria) kwamen met een kofferbak vol prachtige kinderjassen, gewassen, met werkende ritsen aan de gate van Kara Tepe. Zij hadden de jassen in Apeldoorn en omgeving verzameld na een oproep van mij op Facebook. Via, via was ik al op voorhand met één van hen in contact. Dankzij deze Nederlandse vrijwilligsters konden we vandaag op één na alle jeugd van de jassenlijst nu voorzien van een degelijke winterjas en hebben we voor de kleinere kinderen de komende week nog voldoende om weg te geven. Dat geeft een geweldig gevoel!!!! Alleen de mannenjassen, small en medium (maar wel met lange mouwen) blijft een probleem. Maar hopelijk kom daar binnenkort ook een oplossing voor in de vorm van een zending of een donatie waardoor we jassen kunnen kopen hier lokaal.

Extra geld om te doneren
Doordat ik minder geld uitgeef dan voorzien en had gebudgetteerd volgens de norm van Movement én omdat ik nu ook nog eens in een goedkoper appartement ben gaan wonen, was ik in de gelegenheid om dit weekend een extra bedrag te doneren met bestemming schoenen en ritsen. Daardoor kunnen we hopelijk weer wat schoenen in de ‘moeilijke mannenmaten’ kopen waardoor de schoenenlijst wordt opgelost. Daarnaast hebben we een behoorlijk aantal prachtige jassen liggen, waarvan helaas de rits stuk is. Op Kara Tepe zit de organisatie Caritas, die een naaiatelier heeft waar vrouwelijke bewoners kleding (leren) naaien van goede materialen. We hebben ze twee weken geleden voorzien van een aantal dozen XXL fleecetruien, waar we heel veel van hebben maar vrijwel niets van uitgeven, opdat zij er weer kleding van kunnen maken. Het idee is om de juiste ritsen voor de jassen te kopen en te vragen of zij deze in de jassen willen zetten, waardoor Movement de jassen weer in de shop kan uitgeven. Op deze manier komt het geld dat ik via crowdfunding heb opgehaald maar zelf niet nodig heb, ontzettend goed terecht. Dat geeft een heel fijn gevoel, kan ik je zeggen!

Mijn medische situatie
Vorige week kwamen we wat handen tekort. Daardoor was ik niet in de gelegenheid om hulp te vragen bij het verplaatsen van de vele dozen braadpannen, die ik op donderdag stuk voor stuk had gegraveerd. Het gevolg was dat ik van vrijdag op zaterdag ’s nachts heel slecht sliep, doordat ik me niet kon omdraaien vanwege de stijve spieren in mijn rug. Ook had ik kramp in mijn benen. Ondanks dat ik na de start van kuur 14 al op dinsdag weer van de pijn af was, zag ik mij daardoor op zaterdag toch genoodzaakt om weer aan de diclofenac te gaan, al was ibuprofen wellicht beter geweest. Zondag had ik helaas ook nog een spit-achtige pijn, die vanochtend nog niet over was. Dus als ik gezeten heb, moet ik eerst staan, het Wilhelmus opzeggen, terwijl ik mijn rug een paar keer hol en bol maak, vervolgens moet ik met mijn heupen draaien, tot mijn rug weer wat soepeler aanvoelt waarna ik kan gaan lopen. Doe ik dat niet, dan loop ik met een kromme rug, dus slechte houding, hetgeen grotere problemen kan gaan geven. Even een kleine pas op de plaats dus. Maar verder blijf ik mij, en mijn collegavrijwilligers met mij, verbazen over de hoeveelheid energie die ik soms tentoonspreid. Vandaag, maar een halve dag werkend, maar wel 5 nieuwe vrijwilligers inwerkend / aansturend, liep ik op pure adrenaline. Dus toen ik die appbouwer sprak, was het een stortvloed aan woorden… wie mij kent kan zich daar waarschijnlijk alles bij voorstellen. Dat werd echter mede veroorzaakt doordat ik vanmiddag mijn eerste vrije middag had, omdat ik een belangrijk telefoontje verwachtte uit Nederland ten aanzien van mijn ziekteverloop, om mijn inkomen veilig te stellen. Gelukkig was de controlerend arts zeer begripvol. Hij maakte een notitie over mijn ziekteverloop, wenste mij veel sterkte bij het doen van de dingen die belangrijk voor mij zijn en zei dat het zou kunnen dat ik nog een keer gebeld zou gaan worden, simpelweg omdat hun systeem dit dan aangeeft. Ik ben opgelucht te weten dat mijn inkomen niet in gevaar komt en dat medewerkers van deze instantie op hun manier toch ook met mij begaan zijn.

Aangenaam wonen
Zo, nu ik iedereen weer op de hoogte heb gebracht van mijn wel en wee, ga ik de stad in. Even wat dingen kopen om het leven in dit appartement nét even iets aangenamer te maken en wellicht nog even genieten van een terrasje. Na ruim vier weken lang 6 dagen per week werken, voelt het als ongekende luxe om vrij te zijn op een dag dat de winkels open zijn…. Even van genieten dus.

Wordt vervolgd…

Dit artikel werd gepubliceerd op: 29-10-2018 20:13