De beloning (14/10)

Hoe bijzonder is het, als een positieve houding in een negatieve situatie uiteindelijk beloond wordt met een week vol positieve gebeurtenissen?? Want het onvoorstelbare is gebeurd… alles wat de afgelopen weken teleurstellend was, is nu ten positieve gedraaid! Wat kan een mens zich gezegend en dankbaar voelen soms!!

Geen valse hoop
Zoals ik in mijn vorige post aangaf, had ik me erbij neergelegd dat ik geen Engelse les zou gaan geven hier; ondanks dat dit mijn grootste drijfkracht was om naar Lesbos te gaan. Het kan echter vreemd lopen… want er wordt wel degelijk Engelse ‘les’ gegeven aan de bewoners op KT, zij het op pioniersbasis. De plaatselijke coördinatoren namen daarom contact op met de persoon die dit verzorgt, met de vraag of hij wat voor mij kon betekenen…. Ik was hiervan niet op de hoogte op dat moment! Ze wilden me geen valse hoop geven…

Een interessante avond
Afgelopen week was één van de medeoprichters van MotG op Lesbos, om de voortgang te bekijken en om eventuele nieuwe ideeën te ontwikkelen. Hij werd rondgeleid en vroeg diverse vrijwilligers wat ze naar Lesbos had gebracht… Mijn antwoord dat het een bucketlist dingetje was en dat het te lang zou duren om het uit te leggen maakte hem kennelijk nieuwsgierig. Er stond voor ’s avonds een diner gepland tussen hem en de coördinatoren (zo begreep ik achteraf), alleen hij gooide de uitnodiging op dat moment in de groep waar ook wij, ‘normale vrijwilligers’ bij waren… Aangezien ik die avond toch niets te doen had, meldde ik dat ik me wel bij het gezelschap kon voegen… De uitnodiging werd vervolgens in de groepsapp gegooid, dus groot was mijn verbazing dat we uiteindelijk maar met vier personen aan tafel zaten… Het algemene gesprek ging over de visie op vluchtelingen, en hoe dit op te vangen en op te lossen zou kunnen zijn. Hij had zeer interessante dingen te vertellen die mij weer aan het denken zetten. Aan het einde van de avond kwam ook mijn verhaal aan de orde, waarvan hij zei dat het hem weer inspireerde. Het was al met al een mooie, leerzame avond!

Geweldig nieuws
De volgende dag werd ik ineens door een coördinator afgelost in de shop omdat de persoon die de workshop Engels die dag op KT zou geven, vooraf even met mij wilde praten. Al snel bleek dat hij net ervoor ook met die medeoprichter had gesproken en dat het plan was opgevat, dat ik niet alleen eventueel zijn workshops op KT zou kunnen overnemen, maar dat ik hem zou kunnen helpen om een plan op te zetten voor gestructureerde ‘lessen’, die tot een bepaalde certificering leiden, waardoor de deelnemers nog gemotiveerder zijn om Engels te leren. De kennis die ik meebreng vanuit mijn opleiding, zijn praktijkervaring en zijn gebrek aan tijd om ervoor te gaan zitten en ook werkelijk een plan te maken, bieden een unieke kans!

Opnieuw valt alles op z’n plek
Ondanks de ‘tegenslagen’ bleef ik het gevoel houden dat ik hier moest zijn. Nu, door de juiste mensen op het juiste moment tegen het lijf te lopen, lijkt het doel voor alle ontwikkelingen voor mij steeds duidelijker te worden. Mag ik werkelijk iets substantieels bijdragen voor de toekomst van deze vluchtelingen? Ik geloof heel erg dat toeval niet bestaat en dat als ik mijn eigen ‘wil’ los kan laten, ik op de juiste banen geleid word om tot mijn doel te komen. (Trust the timing of your life). Mijn niveau Engels (CPE), maar vooral ook mijn achtergrond in marketing/communicatie brengen mij nu op het juiste moment, op de juiste plek, om in deze fase van mijn leven nog écht verschil te kunnen maken! Het voelt echt zó bijzonder en maakt me tegelijk heel klein en ongelooflijk dankbaar voor alles wat er momenteel in mijn leven gebeurt.

Nóg meer geluk
En alsof het nog niet genoeg is, kreeg ik zaterdag begin van de avond een telefoontje van de bank dat mijn pas was gevonden. Het was afgegeven bij Eurorelief op Moria.  Ik nam contact op met de coördinator ter plaatse en zij was bereid om het op te halen. Even later kreeg ik een foto van mijn tasje… Dus, hoewel ik zelf nooit op Moria ben geweest, is mijn tas daar wel beland met kennelijk mijn bankpas(sen) er nog in! Mijn vertrouwen in de mensheid is daarmee nog maar weer eens bevestigd! We laten ons soms teveel beïnvloeden door alles negatieve verhalen over onze medemens… maar ik heb nu het bewijs dat ‘wie goed doet, goed ontmoet’.

Komen en gaan
We namen gisteravond weer afscheid van drie vrijwilligers en morgen komen er weer twee voor in de plaats. De gemiddelde leeftijd van de groep wordt vanaf morgen meteen ook weer een heel stuk lager. Ik ga zien / meemaken hoe dat op mij persoonlijk uitwerkt. Het waren bewogen eerste twee weken, waarmee 1/5 van mijn tijd er al op zit. Het zijn volle dagen, waarbij het hard werken is en er dus veel van de vrijwilligers wordt gevraagd. Dat vraagt veel van het aanpassingsvermogen van ieder individu, omdat niet iedereen altijd even stabiel is in stressvolle situaties…

IJzeren conditie
Ik ben de hele week al pijnvrij, d.w.z. afgezien van stijve spieren door alle beweging. Want door de locatie van mijn appartement en het harde werken maak ik vele kilometers. Was mijn doel ooit 10:000 stappen per dag, hier zit ik nu gemiddeld op ruim 16:000 per dag. Zelfs zonder deze ziekte getuigt dat al van een ijzeren conditie. Ik ben er blij om, want het helpt mij om het proces hopelijk nog zo lang mogelijk positief te beïnvloeden.

De wasmachine is weer uitgedraaid, de zon is weer op mijn balkon. Ik ga zo dadelijk mijn tasje bij de gate op Moria afhalen en misschien ergens een terrasje of een strandje opzoeken. Ik wens jullie allemaal een goede zondag en een inspirerende, mooie, gezonde, nieuwe week!

Wordt vervolgd…
 

Dit artikel werd gepubliceerd op: 14-10-2018 11:28