Onverwacht goed nieuws (19-09)

Al eerder was mij gezegd dat mijn ziekte doorgaans een nogal grillig verloop kan hebben. Toch was ik er na de vorige uitslagen niet meer van uit gegaan dat de tumorwaarden nog weer zouden gaan dalen. Groot was dan ook de blijdschap en opluchting toen dat gister wel zo bleek te zijn!

Ik kan mezelf niet echt een optimist of pessimist noemen. Ik stel me doorgaans neutraal op, met een lichte voorkeur voor een trendlijn op basis van vorige cijfers. Bij een ziekenhuisbezoek betekent dat meestal dat als ik me goed voel en er voor mij geen aanleiding is tot ongerustheid, ik uit ga van goede uitslagen die mijn gevoel bevestigen. Tegelijkertijd ben ik realist, dus als de bloeduitslagen een stabiel beeld weergeven (geen grote dalingen of stijgingen) en de arts ook spreekt over ‘stabiele ziekte’, dan stel ik me in op een lichte stijging van de waarden, passend bij agressieve kanker die beetje bij beetje steeds terrein wil winnen.

Sterke daling tumormarkers
Na de uitslagen van de vorige keer, waarbij de CA125 was gestegen en de CA15.3 slechts 3 punten was gedaald, was ik er dus van overtuigd dat deze chemo aan het uitwerken was en dat we ons moesten instellen op een volgende lijn behandeling, een andere chemo wellicht?! Andere chemo betekent ook andere en meer bijwerkingen, hoogstwaarschijnlijk verminderde conditie en dus al met al minder welbevinden. De afgelopen weken stonden daarom bij mij, meer nog dan anders, in het teken van ‘genieten’ van alle gezellige bijeenkomsten, met het daarbij horende, mij zo geliefde biertje. Toen de arts vertelde goed nieuws te hebben en aangaf dat de tumormarkers sterk gedaald waren, waarbij de CA125 zelfs onder de kritische grens was gedoken, was de verbazing en opluchting dan ook groot!

Vieren en genieten
We hebben het goede nieuws gister gevierd met een etentje op het strand. Deze weken zit mijn agenda behoorlijk vol met allerlei afspraken, bezoekjes, bijeenkomsten en ons wacht natuurlijk de vakantie op Kreta. Hoe bijzonder is het dat iets wat ‘erg ver weg’ leek, ineens zo binnen handbereik is?!

Ziektewet en WIA
En waar ik aan de ene kant zo blij ben met alle extra tijd die mij gegund wordt, wacht aan de andere kant een stukje onzekerheid. Immers, nu ik langer ziek ben, heb ik ook de procedure voor arbeidsongeschiktheid moeten opstarten. Ik kom nooit meer duurzaam in het arbeidsproces terug, maar ik heb geen idee hoe het UWV met mijn situatie om gaat. Ik heb het proces opgestart, wacht op een oproep en dan hoor ik voor medio november wat het voor financiële gevolgen voor mij gaat hebben. Best wel spannend dus.

Voorlopig overheerst echter het positieve gevoel van goede uitslagen, een bucketlist om af te vinken en veel lieve mensen die dichtbij of van iets verderaf goede en minder goede tijden met me meebeleven. Mijn dankbaarheid daarvoor is groot!

Wordt vervolgd

Dit artikel werd gepubliceerd op: 20-09-2019 12:22