In één dag vijf kilo lichter (09-05)

De dagen na mijn vorige schrijven had ik steeds meer moeite met eten, drinken en slapen, als gevolg van het vocht in mijn buik. Ik was dan ook enorm opgelucht toen ik op maandag in het AVL werd aangeprikt voor drainage. Een uur later was mij duidelijk waarom ik zoveel last had: maar liefst 5,1 liter vocht had mij dwars gezeten! Weer een bewijs dat het proces in mijn lijf in volle vaart doordendert…

Op zondag maakte ik een foto van mijn buik. Toen ik deze naar enkele mensen doorstuurde begrepen ze eindelijk wat ik bedoelde met ‘mijn 7-maanden zwangere buik’. De huid stond zo strak gespannen, dat deze glom. Ik kon ook bijna niets meer en alles kostte enorm veel energie. Toen mijn nicht op maandag, na de drainage, een nieuwe foto van mijn buik maakte, was deze zó confronterend, dat we deze niet durfden te delen met anderen. In plaats van een glad oppervlak, was mijn buik nu eerder een heuvellandschap, waarbij je duidelijk de klonten uitzaaiingen in mijn buikvlies kon zien zitten. Voor mij is het al ‘normaal’, zoals de steken in mijn maag ’s ochtends na het eten ‘normaal’ zijn en het feit dat ik twee uur na het opstaan soms alweer zó moe kan zijn dat ik terug ga naar bed om pas na 14:00 uur de dag écht te laten beginnen.

Overlijden Kinga Bán
Vorige week plaatste ik het lied: “leef met volle teugen” van Elbert en Kinga. Maandag hoorden we via de media dat ze was overleden. Ik had juist die ochtend hardop uitgesproken dat ze nog wel eens vóór mij zou kunnen gaan, omdat ik op de clip ook haar ascitesbuik had waargenomen en ze had de week ervoor op Facebook iets gepost over ‘een laatste keer muziek maken terwijl je lichaam op is’. De manier waarop zij met haar ziekte en haar naderende einde omging is voor mij een enorme inspiratie, maar ook een tocht van herkenning gebleken. Leven met de dag, niet teveel vooruit kijken, maar ieder moment op juiste waarde schatten. Tijd doorbrengen met lieve mensen, mooie herinneringen makend, maar ook beseffen dat de dood onlosmakelijk is verbonden met het leven. Dat geldt voor iedereen, alleen wij zijn ons ervan bewust dat het niet lang meer zal duren.

Verrassingen
Iedere dag beleef ik nieuwe verrassingen. Leuke verrassingen, zoals een stapel kaartjes op de deurmat, toveren een glimlach op mijn gezicht (waarvoor dank allen!!). Een verrassing echter als een ‘zwabberbeen’ als gevolg van uitstraling van pijn in mijn rug, is minder prettig…. Het maakt dat ik mijn lijf niet meer kan vertrouwen. Ik kan er daardoor helaas niet meer van uit gaan dat ik (lopend) een stad kan bezoeken. Kan ik de afstanden op een luchthaven nog afleggen? Hoe lang is het nog vertrouwd om alleen te reizen? Hoe lang kan ik nog de trappen van mijn appartement in Katwijk beklimmen, als mijn benen niet meer willen?

Voorbereiden op de volgende fase
A.s. zaterdag is onze jaarlijkse familiedag. Dit jaar was ik weer aan de beurt om het te organiseren. De keuze is gevallen op Teuge, omdat ik de tegoedbon voor een gratis vliegles wil incasseren. Aangezien ik vrijdag al in de regio ben, ga ik dan ook meteen een hospice bezoeken, waar ik hoop te verblijven als ik uitbehandeld ben. Geen struisvogelpolitiek; niet doen alsof het moment niet gaat komen… een jaar lang kon ik vrij bewegen dankzij goede medicatie; maar nu moet ik de realiteit onder ogen zien en deze zaken goed regelen. Als alles rond is, hoop ik op nog een mooie zomer (of tenminste enkele mooie maanden) in Katwijk voor ik terugkeer naar de Veluwe; mijn geboortegrond.

Reisplannen
Ja, ik had nog aardig wat reisplannen. Ze gaan voor nu even terug in de ijskast. Mocht de chemo aanslaan waardoor ik nog enkele goede maanden tegemoet mag zien, dan komen ze mogelijk nog weer op mijn wensenlijst te staan. Zo niet, dan zij dat zo. Ik heb gelukkig in mijn leven al mooie plekken bezocht, prachtige dingen gezien en beleefd, ben daarin dus niets tekort gekomen. Toch hoop ik stiekem op nog een of twee mooie reizen alvorens ik de laatste reis ga maken… De tijd zal het leren.

Met een soort innerlijke berusting ga ik het weekend in en volgende week woensdag het gesprek met de arts tegemoet. Voor mijn gevoel zal zij niets anders kunnen zeggen dan ik al weet, tenzij het proces zo hard is voortgeschreden dat chemo zinloos zal zijn. Maar daar ga ik vooralsnog nog even niet van uit. Vrijwel meteen na de check in het AVL zal ik als één van de vrijwilligers aanschuiven op het kantoor van KWF, in verband met de TV actie ‘Nederland staat op tegen kanker’. De volgende update zal daardoor mogelijk een dag later zijn dan jullie van mij gewend zijn.

Wordt vervolgd…

Dit artikel werd gepubliceerd op: 09-05-2019 14:23