De klok tikt door (23-08)

Met een tijdbom in je lijf genieten van wat vandaag te bieden heeft, geeft een gemoedstoestand die voor anderen niet te bevatten is. Alles in de toekomst onder voorbehoud, hopend dat de tijd je gegeven wordt. Niets meer verlangend, want verlangen is uitkijken naar dingen die je uitstelt en uitstel is een luxe die je je niet kunt veroorloven… want de klok tikt door.

Als ik uit mijn raam kijk dan zie ik vele mensen, jonge gezinnen, genieten van de zon, de zee, het strand. Ouders helpen de jonge kinderen een zandkasteel te bouwen, jongelui spelen met de golven al dan niet op een surfplank of luchtbed. Jonge mensen die zich doorgaans niet bewust zijn van de vergankelijkheid van het leven, maar gewoon, genieten van wat die dag te bieden heeft. Deze vakantie is vaak al maanden tevoren gepland en mogelijk hebben de jonge ouders deze week al tegen elkaar uitgesproken waar ze volgend jaar op vakantie naar toe zullen gaan. Wie jong is, is immers bijna altijd bezig met morgen, volgende week, volgend jaar. Tegen de avond komen de lokale ouderen hun huizen uit om, lopend door de duinen, te genieten van de rust en de avondzon. Velen van hen lopen met hulpmiddelen en genieten op een dag zonder al te veel wind, van hun zo geliefde zee en duinen. Zij kijken veelal niet meer naar morgen, maar nemen de dagen zoals ze komen en buiten deze nazomerse dagen uit.

Leven met een tijdbom
Ik plaats mezelf ergens tussen hen in. Er zijn dagen dat ik hoopvol ben over de werking van de chemo en dingen in mijn agenda plaats die wat verder weg liggen. Andere dagen ben ik me extreem bewust van de explosieve kracht van triple negative kanker in mijn lijf en weet ik dat ieder moment het kantelpunt zich kan aandienen. Op zo’n moment voelen de afspraken in mijn agenda bijna als ‘struisvogelpolitiek’ en vraag ik me af of de nuchterheid die ik in gesprekken vaak weet op te brengen feitelijk niet geforceerd is. Want op zo’n moment, alleen met mijn gedachten, kan ik overvallen worden door intens verdriet om het gebrek aan een toekomst, het plannen maken, de hoop op een gelukkige oude dag…. Gewoon, het dromen, wat ieder mens wel eens doet. Ja, nu ik het zo bedenk is het leven met een tijdbom vergelijkbaar met een leven zonder dromen.

Geen dromen meer
Leven in de realiteit betekent voor mij dus geen dromen meer. Alsof mijn leven een snelkookpan is, terwijl ik qua gevoel een slow cooker ben. Ik heb mijn leven lang beslissingen lang overdacht, vaak uitgesteld, maar ik word nu gedwongen steeds sneller te schakelen en te beslissen. Iedere beslissing lijkt bovendien cruciaal en de te nemen beslissingen volgen elkaar steeds sneller op. Een onzichtbare vijand is mij steeds te slim af en neemt in kracht toe naarmate de tijd verstrijkt… het is een nachtmerrie.

Een jaar verder
Vorig jaar om deze tijd zette ik eerste stappen om te gaan helpen op Lesbos. Wie had gedacht dat ik dat niet alleen zou kunnen volbrengen, maar er zelfs nog een heel jaar bij zou krijgen? Ik zeker niet! Het maakt ook dat mensen om mij heen mij niet meer helemaal serieus lijken te nemen als ik suggereer dat er geen ‘volgend jaar’ komt voor mij. Ik zei dat vorig jaar immers ook… Het zijn vooral de mensen die mij nóg meer tijd gunnen en, net als ik, hopen dat het inderdaad een nachtmerrie blijkt te zijn, waaruit we kunnen ontwaken. Dus soms ga ik erin mee en zeg ik met een glimlach en knipoog: ‘nou, volgend jaar weer?’ Komende woensdag zit ik weer voor mijn oncoloog, voor de uitslag van de CT-scan en om het vervolg te bespreken. Hoe lang tikt deze klok nog door?

Wordt vervolgd...

Dit artikel werd gepubliceerd op: 23-08-2019 12:31