Een bevoorrecht mens (05/07)

Hoewel ik weet dat het vreemd klinkt uit mijn mond, gezien mijn situatie, voel ik me deze dagen toch een bevoorrecht mens. Dat komt mede door het nu al wekenlang aanhoudende prachtige weer, juist nu ik hier langere tijd aan de kust mag verblijven. Maar dat is niet de enige reden dat ik mij bevoorrecht voel…

Katwijk is volop genieten
Het is alweer ruim twee weken geleden dat ik hier schreef. Twee weken waarin ik mocht genieten van goed gezelschap, één van de redenen dat ik hier in Katwijk zit. Weken die zonovergoten zijn, waardoor ik volop mag genieten van de zee, het strand, de sfeer van een kustplaats en vissersdorp. Als ik mijn ogen sluit waan ik me zelfs in Griekenland, helemaal als ik op mijn laptop een Griekse radiozender aanzet.

Een bron van inspiratie
Maar ook weken waarin we afscheid namen van dierbaren. Een lief en bijzonder mens uit onze gemeente, die sinds april 2011 wist dat ze ongeneeslijk ziek was, is ons ontvallen. En hoewel onze situatie enerzijds zó anders is, hadden we best veel overeenkomsten en raakvlakken. Haar afscheidsdienst was voor mij daarom een bron van inspiratie, vanwege de mooie liederen, de troostrijke woorden, de klanken op piano en trompet, maar vooral ook om wie zij was.

Niet je verleden, maar je toekomst bepaalt wie je nu bent
Ik kwam gister een uitspraak tegen van Ralph Waldo Emerson die zo volledig aansluit bij een gesprek dat ik eerder deze week met één van mijn vrienden voerde, dat ik ‘m hier graag wil delen!

"The only person you are destined to become is the person you decide to be."
(de enige persoon die je bestemd bent te worden, is de persoon die je besluit te zijn)…

We groeien vaak op volgens normen en waarden van onze ouders, gebruiken en regels overnemend, in de pubertijd roepend dat we later alles anders zullen gaan doen, maar naarmate de tijd vordert nemen we toch steeds meer dingen over en uiteindelijk gaan we vaak steeds meer op ze lijken. Is dat fout? Nee, dat hoeft niet want je kunt qua karakter nu eenmaal op van je (voor)ouders lijken. Maar wat ik jammer vind, is dat we qua gedrag soms ook de minder mooie eigenschappen kopiëren. En dát hoeft dus niet, want gedrag is te veranderen op basis van wilskracht. Maar daarvoor zullen we eerst goed naar onszelf moeten kijken, ons eigen gedrag zien en ons afvragen of we met ons zijn en doen een goed voorbeeld zijn voor mensen om ons heen….

Hoe wil je herinnerd worden?
Franklin Covey inspireerde mensen tot een stukje zelfreflectie door het heel scherp te stellen. “Wil je weten of je nog je doelen nastreeft, of je het leven leeft dat je werkelijk wilt? Schrijf je eigen grafrede…” Wat denk je dat mensen over jou gaan zeggen na je overlijden, wat zou je willen dat ze over je zeggen? Als dat niet aansluit bij hoe je je nu gedraagt of het leven dat je leeft, dan is er dus werk aan de winkel. Want gedrag kun je aanpassen, door het te laten aansluiten bij de mens die je wilt zijn voor anderen.

Een betere (leef)wereld begint écht bij jezelf
Jaren geleden betrapte ik mezelf erop dat ik de neiging had om mee te gaan in klaagzangen… als iemand iets negatiefs zei over een ander, dan wist ik ook wel iemand of een situatie die daarbij aansloot. Zo herkenbaar he? We doen er bijna allemaal aan mee. Een wedrace in klagen. Tot ik iemand ontmoette die niet daarin meeging, maar zweeg… Iemand die zich had voorgenomen om niets te zeggen als hij niet iets aardigs of positiefs over iemand te zeggen had. Het maakte zo’n indruk dat ik me voornam om dat gedrag over te nemen. Eerlijk gezegd is het soms best lastig om niet in oude patronen te vallen, maar door me bewust te zijn van alle woorden die uit mijn mond komen, (woorden kun je immers niet ongedaan maken) ging en gaat het me steeds beter af.

Emotie raakt je omgeving
Alle emotie die je voelt en uitstraalt raakt je (leef)omgeving. Dus als je irritatie voelt en eventueel uitspreekt, dan is dat van invloed op je omgeving. Hetzelfde geldt voor boosheid, frustratie en andere negatieve emoties… het kan ervoor zorgen dat anderen erin meegaan of de negatieve emotie overnemen. Maar het mooie is dat dit ook geldt voor positieve emoties zoals liefde, begrip en geduld. Door te accepteren dat niet iedereen hetzelfde is en dat mensen nu eenmaal zo hun eigen proces hebben, kun je veel negatieve emoties tegengaan…. Je kunt namelijk situaties (in verleden en heden) loslaten waarop je toch geen invloed hebt. Dat zorgt ervoor dat je zelf beter kunt vasthouden aan de positieve emoties, die je vervolgens naar je eigen omgeving uitstraalt. Maar dat vraagt dus om een actieve houding; een bewuste keuze om te stoppen met negatief gedrag en positief gedrag te omarmen. Want net zoals liefhebben en accepteren zijn irriteren en haten ook werkwoorden… we kunnen er dus (actief) aan werken! ;-)

Kuur acht zit erop, kuur negen begint maandag
Ondertussen heb ik de achtste kuur erop zitten. Doordat ik geen tussentijdse controle heb, kan ik maandag aan de volgende kuur beginnen. Eind juli wordt mijn bloed dan weer geprikt, inclusief de tumormarker. Dan pas kan ik dus écht een trendlijn over de statistieken zetten… en hoewel de kortademigheid blijft, herstel ik wel heel snel, dus met mijn conditie zit het nog steeds goed. Mijn gewicht lijkt stabiel(er) te blijven nu ik meer let op de calorie inname en deze iets onder de adh heb gezet, waarbij ik wél vooral heel gezond eet en als ik veel loop, ik ook meer eet.

Vier je feestdagen
Volgende week hoop ik 49 te worden. Omdat ik niet weet hoeveel tijd mij nog gegeven is, zal ik dat moment in bredere kring vieren dan gebruikelijk. Je kunt het vergelijken met een 50e verjaardag. Daarnaast loop ik momenteel alle familie bijeenkomsten af die georganiseerd worden, om nog zoveel mogelijk mensen te zien zolang ik in goeden doen ben. Het klinkt zwaar, maar het is een soort ‘afscheidsrondje’ omdat je niet weet of en wanneer je elkaar weer ziet. Het zijn bijzondere weken, met veel mooie momenten, fijne gesprekken… het gaat ergens om, het heeft inhoud.... Want zolang ik iedere dag positief kan afsluiten voor de mooie dingen die mij die dag zijn toegevallen, of het nu een bijzondere ontmoeting betreft of een natuurverschijnsel, zet mijn dankbaarheid een ‘gewone’ dag om in ‘feestdag’.

Volgens bijbelse begrippen begint volgende week dus mijn jubeljaar. En als ik de woorden rondom het jubeljaar juist interpreteer, moet ik het komende jaar het ‘plannen’ loslaten en me (meer) overgeven aan wat mij toevalt… dat wordt nog een hele uitdaging!

Wordt vervolgd…

Dit artikel werd gepubliceerd op: 05-07-2018 10:37