Gemengde gevoelens (17-04)

Vorige week telde één overheersende gevoel: de zon schijnt, het is koud maar droog en toch kan ik mezelf nergens toe zetten. Tel daar vermoeidheid en pijn bij op, en je vraagt je oprecht af: ‘waar doe ik dit voor’? Geen toekomst, geen doel, geen grootse plannen meer, geen stip op mijn horizon. Ja, ik weet het, ik ben een slechte patiënt.

De spullen van de verhuizing staan allemaal nog net zoals ze zijn neergezet, met uitzondering van de doos met vazen. Vanwege een mooi boeket dat ik mocht ontvangen, moest ik deze uitpakken. Maar de rest: onaangeroerd. Reden? Simpelweg er tegenop zien om die eerste, lastigste stap te nemen, waar al het andere op wacht. Dat in combinatie met moeheid en serieuze maagproblemen maakt dat ik mezelf niet de druk opleg dat het op korte termijn moet gebeuren.

In de kraag vatten
Deze week heb ik echter mezelf wel weer in de kraag gevat, afspraken gemaakt met mensen om naar uit te zien, administratieve dingen geregeld, waaronder een apotheek hier in Katwijk en meer van dat soort klusjes. Het voelt goed om dingen te kunnen regelen en afronden.

AVL
Gister was ik weer ter controle en behandeling in het AVL. De maagproblemen duidden toch wel weer op vocht in mijn buik. Ik had het idee al, maar wilde er nog niet aan. Want immers, als de nivolumab zijn werk zou doen, dan zou het vocht langzaam moeten verdwijnen. De bloeduitslagen onderschreven mijn theorie. De belangrijke getallen waren weer gestegen in plaats van gedaald! Dat was een flinke teleurstelling. De verpleegkundig specialist wil er echter nog geen conclusies aan verbinden, omdat het ook te maken kan hebben met de stress rondom de verhuizing en mijn algehele gevoel van malaise in combinatie met mijn verminderde eet- en beweegpatroon. Maar we hadden inderdaad allebeide gehoopt dat de cijfers weer drastisch gedaald waren, als bewijs dat de immunotherapie écht goed aanslaat!

Knop om
Uiteindelijk werd er 2,2 liter vocht uit mijn buik gehaald, waardoor er meer ruimte ontstaat om te ademen, bewegen en eten. Ook wordt mijn medicatie aangepast, waardoor ik me beter voel bij het eten en drinken en hopelijk ’s nachts beter kan slapen. Op die manier hopen we dat ik overdag weer meer mijn discipline kan hervinden om goed te eten en genoeg te bewegen, waardoor ik me uiteindelijk ook weer beter zal voelen. Ik mag niet bij de pakken gaan neerzitten, zolang er nog hoop is dat de therapie tóch werkt! Uiteindelijk zal een scan op 7 mei duidelijkheid moeten geven welke kant het kwartje op valt.

De realiteit dringt door
Conclusie is wel dat het bepaald mijn week niet was en dat ik nu steeds meer geconfronteerd word met het feit dat ik echt ernstig ziek ben. De realiteit begint nu pas écht tot me door te dringen dat het een proces van afnemende krachten is, waardoor je uiteindelijk het onvermijdelijke kunt aanvaarden. Het was al die tijd een beeld dat nog niet bij mij hoorde… je weet het wel, maar kunt de volle omvang nog niet beseffen / eigen maken. Zolang je je goed voelt kun je de wetenschap nog vaak wegstoppen, maar nu mijn lijf zo overduidelijk de sporen van de cellengroei laat zien, kan ik niet langer verstoppertje spelen met mezelf. Ik moet de keiharde waarheid onder ogen zien.

Lijdensweek
In deze week voor Pasen komt die boodschap extra sterk bij mij door. Weten dat je een lijdensweg wacht, waar je doorheen moet, omdat er geen andere weg is. Het gevoel van eenzaamheid in je lijden, omdat je het uiteindelijk toch zélf moet doen, hoeveel lieve mensen je ook om je heen hebt die je er doorheen willen slepen. Toch wil ik niet klagen. Ik heb zoveel extra tijd gekregen om mooie dingen mee te maken. En wie weet hoeveel tijd ik nóg krijg en hoeveel mooie dingen ik nog mag meemaken?

Met open ogen
Als je weet dat je pijn gaat krijgen, kort voor je een klap krijgt, of ten val komt, dan doe je altijd je ogen dicht. Daar kun je niets aan doen, dat is een neurologische reflex. Bij dit ziekteproces is het echter de kunst om je ogen open te houden, om tot het laatst toe, zoveel mogelijk positieve indrukken te kunnen opdoen om daarvan te dromen als je te moe wordt om je ogen open te houden.

Op dit moment heb ik concrete dingen ingepland tot 4 juni. Daarna zie ik wel weer verder. Nou ja, ik kijk natuurlijk ook een beetje vooruit naar 10 juli. Mijn 50e verjaardag hoop ik dit jaar op het strand te vieren. In het kader: wie mij persoonlijk kent en komen wil is welkom, neem je eigen eten en drinken mee, dan maken we er een bijzondere middag en avond van. En verder probeer ik zoveel mogelijk gewoon op me af te laten komen, hopend op nog een mooie tijd hoe kort of lang deze ook mag duren.

Wordt vervolgd

Dit artikel werd gepubliceerd op: 17-04-2019 16:49