17 kilometer pijnvrij (16-06)

Gister heb ik de kippenloop gelopen. Was ik vooraf nog bezorgd of ik de 10 kilometer zou kunnen volhouden… uiteindelijk hebben we ruim 17 kilometer gewandeld en, zo bedacht ik me achteraf, zonder dat ik pijnstillers had genomen. Wát een verandering met een maand geleden!!

Op 24 mei, een dag voor vertrek naar Salou, had ik mijn laatste ascitesdrainage. Dat is nu ruim drie weken geleden. Dát, in combinatie met hoe ik me voel, maakt dat ik uitermate dankbaar ben.

Chemo
Afgelopen vrijdag had ik de tweede chemo van de tweede kuur. Dat betekent voor mij nu weer een week ‘rust’. Op 28 juni krijg ik weer bloedonderzoek en een gesprek met de arts, voor ik aan de derde kuur begin. Afgelopen controle was aan het bloed nog niets te zien. De tumormarkers waren wederom gestegen, maar op basis van hoe ik mij voelde kon geconcludeerd worden dat de chemo werkte. De voor vorige week geplande CT-scan werd geannuleerd en zal opnieuw worden ingepland zodra er een mogelijk effect van de chemo zichtbaar kan zijn; wellicht in augustus?

Pijn
De laatste weken werd ik geplaagd door pijn in mijn botten. Laag links onder in de rug en ook rechts bij mijn lever/long drukte het op een vervelende manier. Het belemmerde mij in mijn doen en laten. Een rugzak op doen was al pijnlijk. Dus gebruikte ik maximaal de diclofenac. Volgende stap zou zijn om oxicodon te nemen (lage dosis morfine). De pijn in de rug maakte ook het fietsen lastig, omdat ik, ondanks de pijnstillers, iedere hobbel in het fietspad voelde. Sinds een week ben ik de pijnstillers echter gaan verminderen en sinds twee dagen kan ik zonder. Een overwinning, dankzij de chemo!

Kippenloop
Na ruim tien uur slaap, als gevolg van de slaapverwekkende middelen tegen de bijwerkingen van de chemo, werd ik zaterdagochtend uitgerust wakker. Het regende, dus niet echt een geweldig vooruitzicht om te gaan wandelen. Na het ontbijt druppelden de meelopende vrienden binnen. Gewapend met poncho’s en paraplu’s togen we naar het vertrekpunt. Daar ruilden we onze startbewijzen om voor 10 kilometer, we maakten een foto en vertrokken. Aan het eind van de boulevard de eerste stempelpost, koffie en een krentenbol. We zagen mensen terug de boulevard op lopen, maar veruit de meeste mensen liepen het strand op. Na twijfel en overleg togen wij ook het strand op, richting Wassenaarse Slag. Gelukkig werd het onderwijl droog. Daar aangekomen bleek dat we al op 9,4 kilometer zaten, want dit was de route van de 15, 25 en 42 kilometer. Na een pauze met koffie en een banaan vervolgden we onze wandeling op aanwijzing van de organisatie. Niet lang daarna zaten we weer op de route van de 10 kilometer. De laatste kilometers liepen we puur op karakter, maar met uiteindelijk ruim 17 kilometer op de teller sloten we de dag uiteindelijk moe maar uitermate voldaan, in het zonnetje op het terras van een strandtent af. We haalden als groep voor KWF, inclusief ons inschrijvingsgeld ca. 1000 euro op. De eindopbrengst van de kippenloop was wederom €300.000. Het was opnieuw een prachtige dag. RTV Katwijk heeft mij nog geïnterviewd voor de Radio, om 10:41 uur. https://www.rtvkatwijk.nl/rtv-magazine-2/

Een wereld van verschil
Mijn vrienden halen massaal opgelucht adem en noemen het ‘een wereld van verschil’ tussen hoe ik nu ben en hoe ik ruim een maand geleden was. Ik was me er niet van bewust dat het naar mijn omgeving toe ook zo’n impact had. Zelf was ik bezig met ‘overleven’ en ‘omgaan met de verminderde conditie’, proberend me er niet teveel door te laten hinderen in mijn doen en laten. Maar kennelijk is me dat dus niet goed genoeg gelukt voor wie een scherp oog heeft.

Voorbereidingen treffen
Omdat we niet weten hoe lang de chemo blijft werken, ga ik door met voorbereidingen treffen voor mijn afscheid. Momenteel zit ik in de fase van concreter worden, mensen voor taken vragen en details vastleggen. Als dat gebeurd is, dan ik ook met een gerust hart de zomer gaan vieren. Inmiddels heb ik ook de beschikking over een scootmobiel, dankzij een bijzondere samenloop en een lieve deal. Dus, als wandelen of fietsen een dag even niet lukt qua ademhaling of door pijn in mijn rug, dan heb ik een zeer goed alternatief om er tóch op uit te kunnen. Eerdaags ga ik wel even uittesten hoe ver ik precies kan komen, om problemen in de toekomst te vermijden.

Zomer
Het mooie weer komt eraan. Ik hoop er met volle teugen van te kunnen genieten, nu ik me zoveel beter voel.

Wordt vervolgd…

Dit artikel werd gepubliceerd op: 16-06-2019 14:00