Een bal in mijn buik (13-02)

De kankercellen houden bal in mijn buik, hetgeen resulteert in een continu vol gevoel en ook zichtbaar ‘een bal in mijn buik’. Nu had mijn oncoloog in Isala in januari wel gezegd dat het onrustig was in mijn buik, maar de conclusie in het AVL n.a.v. de laatste CT-scan is toch wel ontluisterend. Wie niet tegen slecht nieuws kan, moet deze blog maar beter niet lezen.

Zoals ik al eerder schreef, hou ik mijn bloeduitslagen nauwlettend in de gaten, omdat het voor mij vaak een verklaring is van hoe mijn lijf aanvoelt. Lange tijd waren de bloedwaarden dan ook keurig binnen de limiet en was het vooral de tumormarker die wat opliep. Echter, artsen gaan eerder uit van hoe de patiënt voor ze zit en dat is doorgaans behoorlijk fit en monter. Ik roep dan ook al weken naar mijn omgeving: “ik voel me goed, ik moet op de CT-scan zien hoe het écht met me gaat!”

Uitslagen online
Omdat ik ook nu bij het AVL, net als bij Isala, mijn eigen gegevens online kan inkijken, kan ik ook de statistieken redelijk bijhouden. De uitslagen van 17 januari sprongen hier en daar wat uit de bocht, maar toen ik gister de uitslagen van 29 januari bekeek leken enkele waarden toch weer wat te stabiliseren. Vandaag zag ik dat ook andere uitslagen online stonden, waaronder die van het biopt en de CT-scan van 29 januari. Eerst het biopt… veel medische termen die ik moest nakijken, maar duidelijk was dat uit de grootste tumor op mijn lever, maar liefst 100 tumor cellen geoogst waren.

CT-scan
Toen mijn CT-scan… het vocht in mijn buik is natuurlijk een teken dat het buikvlies is aangetast. Dat is logisch, omdat dit ook verklaarde waarom er vocht in mijn longen zit. Echter, wat ik las in het rapport over de CT-scan is toch wel behoorlijk verpletterend… “Forse toename van zeer uitgebreide peritoneale metastasering (uitzaaiingen in de buikholte) waarbij het omentum (buikvlies) nagenoeg volledig ingenomen is door tumorlokalisaties. Slanke bijnieren. Aan nieren, milt, pancreas afwijkingen.”

Wandelen aan zee
Nu kun je op meerdere manieren reageren op zo’n bericht. Eerste optie is met een dekentje op de bank gaan liggen uithuilen, tweede optie is om het met iemand te delen en samen uithuilen, echter beide opties liggen niet in lijn met hoe ik in het verleden altijd dit soort nieuws verwerkt heb, dus ook nu koos ik voor de derde optie: erover nadenken wat dit betekent tijdens een wandeling. Dus reed ik naar het strand van Katwijk om daar, met het winterzonnetje op mijn gezicht, al lopend de uitslagen te overdenken. Ook nu paste ik mijn life saver strategie toe met de vraag: ‘wat ik het ergste dat mij kan overkomen’? Die vraag bracht rust in mijn hoofd, want met het antwoord op die vraag leef ik nu al ruim een jaar. Ik voel me behoorlijk goed, maar mijn lijf is heel erg ziek!

Relativeren
Wat ben ik blij en dankbaar dat dit nú pas gebeurt en niet terwijl ik op Lesbos zat; want dat had heel goed gekund. De capecitabine werkte immers sinds juni al minder. Wat ben ik dankbaar dat ik nauwlettend in de gaten gehouden word door fantastische artsen en verpleegkundig specialisten. Wat ben ik ongelooflijk blij en dankbaar voor de kans die ik krijg met de immunotherapie om hopelijk zo nog extra bonustijd bovenop deze bonusmaanden te kunnen krijgen!! Want wat is het ergste dat mij kan overkomen? Dat mijn bonustijd korter is dan gehoopt, dat het proces sneller gaat dan verwacht en dat de tijd mij inhaalt.

Niets verwachten en loslaten
Wat kan mij intens verdrietig maken? Als ik te sterk op dingen hoop, misschien zelfs dingen verwacht en dat ze dan niet uitkomen. Teleurstelling is een grote verdrietveroorzaker bij mij, dus wapen ik me daartegen. Het is geen kunstje, en heel eerlijk gezegd lukt het me ook niet altijd, maar hier en nu, in deze situatie richt ik mij op het startpunt in december 2017. De prognose toen was dat ik al afgelopen zomer deze klachten zou kunnen hebben. Dat is niet gebeurd en ik mocht volop genieten.

De toekomst
Als immuno aanslaat, dan gaat mijn lijf zelf de strijd aan tegen al die metastasen en kan zowel mijn longvlies, alsook mijn buikvlies grotendeels in functie herstellen, waardoor het vocht vanzelf weer wordt afgevoerd. Mocht het niet aanslaan, dan zal het ziekenhuis voorlopig het vocht moeten weghalen en heb ik nog een kans op wat extra tijd door chemo’s te nemen… De (nabije) toekomst moet het gaan uitwijzen… het heeft geen zin om in de piepzak te gaan zitten, me zorgen maken versnelt alleen het proces, dus dat probeer ik ook te vermijden.

Ik help mezelf het beste door de komende dagen / weken te genieten van het weer, het naderende voorjaar, de vogels die zingen en door zorgen en stress tot een minimum te beperken. Met de wind in mijn haren, de zon op mijn gezicht, met open ogen en liefde in mijn hart voor de natuur, vol vertrouwen iedere dag tegemoet zien, omdat die mij zal brengen waar ik moet zijn op het moment dat ik daar nodig ben.

Wordt vervolgd...

Dit artikel werd gepubliceerd op: 13-02-2019 18:41