Weer een bijzondere kerst (28-12)

Vorig jaar had ik niet durven denken dat ik nóg een kerst zou beleven. En al helemaal niet terwijl ik me nog zo gezond en fit voel…. Er is afgelopen jaar veel gebeurd, en ook de laatste twee weken, sinds ik vanaf Lesbos terugkeerde…. Ook nu zijn het weer bijzondere dagen die veel toevoegen.

Vanaf mijn terugkeer van Lesbos stonden mijn dagen in het teken van de op handen zijnde verhuizing van Vincent. Hij heeft sinds 22 december een eigen plek in Zwolle. Het was heel bijzonder om deze fase voor hem op te starten en samen met hem spulletjes te kopen, bouwpakketjes in elkaar te zetten en zijn kamer in te richten. Toen we dit halverwege dit jaar opstartten, waren we er geenszins zeker van dat ik dit zou beleven. Het is voor mij een hele zorg minder dat hij deze stap, onder goede begeleiding van CJG en Vitree zet, zich voorbereidend op zijn toekomst. Nu kan ik dat met een gerust hart loslaten.

Bloedbeeld
Toen de bloeduitslagen online verschenen eerder deze week, heb ik ze natuurlijk in mijn overzichten verwerkt. Groot was mijn verwondering om te zien dat vrijwel alle waarden nog zo goed als hetzelfde zijn dan die van vorig jaar december. In de loop van het jaar zijn er wel andere waarden genoteerd, sommige hoger, andere lager, maar op basis van mijn bloedbeeld zou ik zeggen: ‘amper achteruitgang’. Er zijn een paar waarden die wat uit de bocht vliegen, maar die wel bij het ziektebeeld passen… Zo is de MCV hoger dan de norm… Dit geeft een gebrek aan vitamine B12 aan, mogelijk als gevolg van medicijngebruik. Het kan wat vreemde klachten veroorzaken… https://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12/zou-ik-een-b12-tekort-kunnen-hebben/klachten-van-een-vitamine-b12-tekort/

Daarnaast zijn mijn LDH en trombocyten flink gestegen, maar nog altijd niet te hoog. LDH telt enzymen buiten de cellen, die beschadigingen aangeven. Als je niet weet dat je ziek bent is dit een indicator dat er iets aan de hand is…. In combinatie met mijn ziektebeeld en de sterk gestegen tumormarkers is dit heel begrijpelijk.

De tumormarkers zijn inderdaad behoorlijk gestegen. Dat zou alarmerend kunnen zijn. Als ik echter de stijging van juli/augustus gedeeld door het aantal dagen vergelijk met de stijging augustus/december gedeeld door het aantal dagen, dan is het niet sneller gestegen dan voorheen. Natuurlijk neemt het totaal aantal cellen toe, dan is het logisch gevolg van de celdeling, maar omdat het niet sneller stijgt, vind ik het zeker niet alarmerend! Ik ben dan ook heel benieuwd naar de metingen van de uitzaaiingen op mijn lever.

KWF lampionactie
Zoals eerder gemeld, ben ik geaccepteerd als vrijwilliger van het KWF webcareteam. Daarvoor heb ik gister een instructiedag gehad. Ik zal me daarvoor zo’n twee dagdelen per maand inzetten. Dit kan ik in principe altijd vanuit huis doen, zolang ik beschik over een laptop en internetverbinding. Wat wel een mooie bijkomstigheid is, is dat vanavond de lampionactie van KWF is. Door een lampion op te dragen aan iemand die kanker heeft of ter herinnering aan iemand die aan de gevolgen van kanker is overleden, wordt geld opgehaald voor extra onderzoek. Er zijn nu al meer dan 23.600 lampions gedoneerd. Wát een enorm hart van licht zal dat worden!! En als vrijwilliger van het webcareteam, mag ik er vanavond bij zijn. We zitten te werken, met uitzicht op het hart. Wat een hartverwarmende ervaring zal dat zijn! Het is via een Facebook livestream te volgen.

In dankbaarheid terugkijken
Het was een bewogen jaar waarin ik heel veel mocht meemaken, ik mocht enorm genieten van mijn bijzondere reizen met de kinderen, een geweldige zomer met veel warmte van de zon en van mijn vrienden, een bijzondere ervaring op Lesbos. Ik ben dankbaar voor alles wat mij toeviel, voor alle mooie mensen op mijn weg die mij tot nadenken stemden, mij mijn mening deden herzien of mij lieten verbazen over hun ongelooflijke veerkracht… Het maakt dat ik me het leven inbeeld als een elastiek. Mensen die van heel diep moeten komen, kunnen tot ongekende hoogte stijgen. Wie in grote duisternis heeft gezeten, leert kleine lichtpuntjes des te meer te waarderen omdat het ze weer wat zicht geeft op wat in het verschiet kan liggen.

Een gelukkig en dankbaar mens
Ik weet niet hoeveel tijd mij rest en wat de toekomst mij nog zal brengen, welke mensen mijn pad nog zullen kruisen, hoeveel inspiratie ik nog krijg van andere mensen, om te schrijven of om weer anderen te helpen… maar ondanks al die ‘onzekerheden’, zit hier een gelukkig en dankbaar mens om alles wat ik wél mocht beleven en meemaken.

Mijn wens voor jou
Ik wil heel graag iedereen een prachtige jaarwisseling wensen! En voor het komende jaar en de komende jaren veel lieve mensen om jullie heen om prachtige herinneringen mee te maken, die betekenisvol zullen blijken op momenten dat je ze nodig hebt. Ik wens jullie veel liefde in je leven, om te krijgen, maar vooral ook om door te geven! Ik wens jullie veel vrede in je hart om zaken te kunnen accepteren ook zonder dat je ze begrijpt. Ik wens jullie veel vertrouwen in de toekomst om je niet te terughoudend op te stellen als je wordt uitgedaagd stappen te nemen die misschien niet altijd even logisch lijken… Ik wens jullie het vermogen om, net als ik, iedere dag volop te kunnen genieten van al het moois en goeds dat soms zomaar voor je voeten valt…. Ik wens jullie alle levenslessen die ik de afgelopen twee jaar leerde, maar dan zonder dit bijbehorende ziektebeeld…. Geniet!!!

Dit artikel werd gepubliceerd op: 28-12-2018 16:13