Een achtbaan aan emoties (08-12)

Tien weken: het leek zo lang, niet wetend of mijn lijf het zou volhouden… maar ze zijn omgevlogen! En voor je het weet pak je je koffer weer in. Het was een week van accepteren dat ik het niet heb af gekregen, nog een laatste keer het grijpvoorraadmagazijn opruimen en volgens het systeem opnieuw in te richten, een laatste keer vrijwilligers inwerken en de logica van warehouse uitleggen….

Gister had ik vrij. Dat was goed. Ik kreeg de kans om alles op me in te laten werken, afstand te nemen en nog een laatste keer te genieten van dit prachtige eiland. Nadat ik wat kinderjassen had afgeleverd op Kara Tepe en daar nog gedag had gezegd tegen enkele resident volunteers, werd mijn stemming wat neerslachtig. Het besef dat dit niet alleen een afscheid was van dit eiland, maar hoogstwaarschijnlijk een afscheid van Griekenland in totaliteit… een land waar ik zes keer eerder vakanties had doorgebracht, maakte mij verdrietig. Het zijn steeds stapjes van loslaten, beseffen dat er geen volgende keer komt, realiseren dat het geen nachtmerrie is, maar de realiteit van mijn leven dat eindigt… dus terwijl ik genoot van de decemberzon op mijn gezicht, de vele olijfbomen met de netten eronder links en rechts van de weg, rolden de tranen vanachter mijn zonnebril over mijn wangen. Afscheid nemen ….

Stuurmanskunsten vereist
Met mijn gehuurde Fiat Panda ging de reis richting Thermi, vanwaar ik richting Kalloni wilde. De weg leidde op een gegeven moment door de bergen, wat mij wel mooi leek. Het asfalt werd gravel, het gravel werd bospad en toen Google maps aangaf dat ik linksaf moest, waar alleen een breed modderpad liep, met stenen aan de kanten en diepe sporen een lange hoge bult in het midden van de weg hadden veroorzaakt, moest ik toch even achter mijn oren krabben. Voor zover ik het kon overzien durfde ik het echter aan, wetend dat ik met het fiatje dus met één kant (twee wielen) altijd op het droge moest blijven en met de andere kant dan dus over die langgestrekte bult moest manoeuvreren. Nu heb ik nooit een slipcursus gevolgd, maar dankzij het regelmatig in dikke sneeuw rijden wist ik, op sommige momenten met tegensturen, de auto een kilometer lang naar de volgende afslag te leiden. Die weg was niet veel beter, terwijl rechtdoor nog een stukje asfalt zichtbaar was. Maar Google maps gaf aan dat dat zou doodlopen, dus opnieuw ging ik het avontuur met de modderklonten aan. Na zo’n 500 meter echter doemde een enorme waterplas voor me op van zeker een meter of 5 lang, waarvan ik de diepte niet kon inschatten. De plek was dermate afgelegen, dat ik het risico om vast te komen zitten niet wilde lopen. Bovendien kon ik ook het vervolg van de weg niet overzien, dus ik wist ook niet of de weg beter of juist nóg slechter zou worden. Met een 4x4 had ik het een geweldig avontuur gevonden, maar nu besloot ik toch maar de Panda te keren en een andere weg richting Kalloni te nemen.

Andere gedachten
Het auto rijden, de concentratie die ik nodig had bij het sturen op deze moeilijke weg had ervoor gezorgd dat ik mijn verdrietige stemming was kwijt geraakt en ik volop kon genieten van de zon, het eiland en mijn vrijheid! En wederom verwonderde ik me over de gedachte dat je soms even van gebaande paden moet afwijken om alles in een ander licht te kunnen zien….

Mooie symboliek dat een moeilijke weg je even kan resetten. Net vóór ik Kalloni bereikte leidde Google Maps mij naar een andere weg, die uiteindelijk helemaal langs het water liep, naast een strandje waar ik drie prachtige flamingo’s van dichtbij kon zien. Heel bijzonder! Ik besloot dat het dorpje deze rust niet zou kunnen overtreffen en zette koers richting de Ouzo distilleerderij in Plomari. Helaas was deze gesloten, maar de borden volgend naar een Taverne aan zee, bracht me opnieuw op een prachtige plek, waar ik mocht genieten van de late middagzon, alvorens ik huiswaarts keerde. Begon mijn tocht met een ‘zwaar gemoed’, door de schitterende dingen die ik bij toeval mocht zien, kon ik mijn tocht, en dus ook mijn dag, super positief eindigen. Ook nu besef ik me dat als ik dingen kan loslaten, aan het toeval kan overlaten, dat ik dan regelmatig zeer aangenaam verrast word door wat ik mag zien en beleven.

Afsluiten en toch doorgaan
De sharing circle was in mijn appartement. Een mooie manier om mijn weken met de internationale vrijwilligers af te sluiten. Toch zal ik ook na mijn terugkeer in Nederland bij Movement betrokken blijven, omdat Adil mij eerder deze week belde over het digitale voorraadbeheer, waarvoor ik enkele weken geleden was ondervraagd door de programmeur/appbouwer. Door mijn ervaring hier, kan ik meedenken in wat wél en wat niet zal werken, wat nodig is maar ook wat overbodig kan blijken te zijn, juist omdat ik met mijn webbouw achtergrond in databasemogelijkheden denk… Mooi om me te realiseren dat ik op het juiste moment, op de juiste plek was om hier zinvolle invullen aan te kunnen geven en geweldig dat dit (h)erkend wordt. Dat dit wellicht de reden is dat dit op mijn pad kwam?! Toeval bestaat niet en voor alles is een reden…

Gast bij infomix
Harrie Mulder, de vrijwilliger van het jaar van Heerde, heeft me uitgenodigd in zijn programma Infomix, op Radio 794, op dinsdag 18 december. Een uur lang mag ik plaatsnemen aan tafel en mag ik zelf ook muziek aanreiken om te draaien. Ik verheug me er al op.

Straks zit ik in het vliegtuig naar huis. Een weerzien met dierbaren. De volgende update zal mogelijk pas ná de uitslag van het ziekenhuis, dus na 19 december zijn. Ik hoop iedereen snel weer te zien / spreken!! Dank voor jullie trouwe medeleven hier op mijn blog, actief of in stilte… ik waardeer alle belangstelling zeer!!

Wordt vervolgd….

Dit artikel werd gepubliceerd op: 08-12-2018 10:47