Een week met een gouden randje (21/10)

Hoewel ik begin van de week de teleurstelling te verwerken kreeg dat de pijn in de leverstreek terugkeerde en ik dus opnieuw pijnmedicatie moet nemen om te kunnen functioneren, eindigde mijn week gisteren en vandaag met een gouden randje. Ik beleef hier bijzondere dagen die van grote invloed kunnen zijn.

Om iedereen een leuke afwisseling te bieden, worden de vrijwilligers zoveel mogelijk verdeeld over de verschillende projecten. Job rotation is immers een beproefde methode om het werk leuk te houden. Echter, met de vele werkzaamheden van de vrijwilligers op de diverse werkplekken en het continu in de gaten houden van je dagplanning, is het erg lastig om je op één ding te focussen. Dus werk je in de shop, dan ben je vooral bezig met het helpen van de klanten. Werk je in warehouse, dan ben je vooral bezig met kleding sorteren en op verzoek de shop bevoorraden. Maar zodra je tijd erop zit ga je naar je volgende klus, of geniet je van je welverdiende pauze. Daar komt bij dat er met de planning van de afspraken voor de shop van alles was fout gegaan, waardoor er soms twee families op hetzelfde moment kwamen… Reuze onhandig en super chaotisch daardoor. De afgelopen week spande daarin wel de kroon… Maar om in die drukte ook nog eens te moeten zoeken tussen de dozen met spullen kost gewoonweg veel te veel tijd. Daarom ben ik mijn derde week begon met een nieuwe uitdaging: het helemaal op orde brengen van de kleding in de warehouses en samen met mijn 65+ collega, de werkplek helemaal netjes en overzichtelijk maken.

Orde scheppen en structuur aanbrengen
We zijn ten dele in onze missie geslaagd. De werkplek is nu helemaal opgeruimd. Er staan geen spullen meer op de stenen, waardoor het meteen opvalt als er iets wordt neergezet. Rommel nestelt, dus daar zijn we nu vanaf. Daarnaast hebben we zakken en dozen met gedoneerde kleding die op een onlogische plek stonden helemaal gesorteerd waardoor we gelukkig verschillende items vonden die dringend nodig waren in de shop. Toen die achterstand was weggewerkt heb ik op een rustiger moment de ruimte van de jassen en de grijpvoorraad van de shop opgeruimd en opnieuw ingericht, waardoor je veel sneller mutsen en sjaals voor de juiste doelgroep kunt vinden. Vervolgens hebben we in de shop een paar dingen aangepast, waardoor we veel sneller kunnen zien wat we nodig hebben.

Het houdt nooit op
Toen we dachten alles op orde te hebben en weer bezig konden gaan met het sorteren van de goederen in de warehouse en de inhoud van slechte dozen over te pakken in bananendozen en deze correct te labelen, kwam er weer een nieuwe stroom zakken en dozen binnen. Doordat ik vrijwel de hele week in de warehouse bezig ben geweest (op eigen verzoek mijn shop diensten heb geruild) heb ik inmiddels aardig zicht op wat we veel en weinig hebben. Nieuwe zakken ‘bekijk’ ik dan ook vanuit dat oogpunt, door snel te screenen wat erin zit, eventueel te voelen of er jassen en/of spijkerbroeken in zitten als het om vrouwenkleding gaat. De jongenskleding en kleinere mannenmaten hou ik meteen apart, want die krijgen voorrang, omdat we daar echt een tekort aan hebben. Maar voor de komende week hebben we zeker nog voldoende werk.

Plannen voor Engels programma
Afgelopen zaterdag had ik afgesproken met de persoon die momenteel Engels workshops geeft op Kara Tepe en in Moria. Zijn moeder heeft 30 jaar ervaring met lesgeven specifiek gericht op kinderen met dyslectie. Ze heeft daarin haar eigen methode ontwikkeld en was bereid mee te denken. Ik was uitgenodigd in haar huis. Het toeval wil dat zij, net als ik, uitgezaaide borstkanker heeft, al zit bij haar de uitzaaiing in de botten. Zij heeft haar goede en slechte dagen en ze wordt verzorgd door haar zonen. Gelukkig had ze zaterdag een goede dag. Deze vrouw, die geboren is op Lesbos maar een groot deel van haar leven in Zuid Afrika heeft gewoond (waar ze ook heeft les gegeven) was uitermate bereid om haar ervaringen en enorme kennis met ons te delen en mee te denken over de opzet van een programma. We hebben namelijk diverse uitdagingen: de residents vertrekken soms na enkele maanden, niet iedereen is even gemotiveerd om Engels te leren en er is een grote verscheidenheid in niveaus. Dat alles hebben we besproken en we hebben gekeken naar oplossingen binnen bestaande lesprogramma’s… De komende week gaan we het verder uitwerken en het opsplitsen naar een jaarlesprogramma en onderwerpen per les, met een bepaald resultaat na 3 maanden. Het is een enorme uitdaging, maar ongelooflijk mooi om mee bezig te zijn. Bij vertrek noemde ik terloops dat ik vanaf komend weekend andere huisvesting nodig heb, omdat mijn reservering via Bookings.com dan verloopt en de woning voor vijf dagen aan een ander is verhuurd. Ik had overwogen om tijdelijk elders te wonen en dan terug te keren, maar nu blijkt er in haar appartementencomplex een woning te huur te zijn van een vriend van haar uit Zuid-Afrika. Er moest alleen nog een essentiele reparatie worden uitgevoerd, maar ik kan komende week de woning bekijken en als het me wat lijkt, dan zit ik niet alleen veel goedkoper, maar ook nog eens veel dichter bij het centrum en bij de bushalte. Met het oog op de komende winter en eventuele regen een prettig vooruitzicht. Aan het einde van mijn bezoek sprak de dame de woorden dat zij het gevoel had dat het was voorbestemd dat wij elkaar ontmoetten…. Ik voelde het net zo!

Afscheid twee vrijwilligers
Meteen daarna ging ik door naar Lazy Fish, waar de afscheidsborrel was gepland van twee vrijwilligsters. De ene was twee weken actief en de andere was gelijk met mij gestart. Morgen komt er tenminste één persoon voor in de plaats. Dat houdt in dat we nu met 2 personen minder zijn dan in mijn eerste week. Het wordt dus zaak om nóg efficiënter te proberen te werken, want deze week was iedereen al vreselijk moe, door alles wat er te doen was. Als het aantal vrijwilligers blijft afnemen, nu de winter eraan komt, zijn we genoodzaakt de shop in de middagen te sluiten, omdat we anders niet meer aan het sorteren toe komen, waardoor we ook geen spullen kunnen uitgeven. Of we moeten andere activiteiten staken, hetgeen uitermate jammer is. De coördinatoren zijn dus bezig om een plannetje te bedenken om hopelijk weer meer nieuwe vrijwilligers te werven.

Mijn vrije zondag
Vandaag was mijn derde vrije zondag na een week hard werken. De eerste twee zondagen was ik gewoon te moe om iets te ondernemen. Maar inmiddels is mijn conditie nog weer zover verbeterd (los van de pijn dan), dat ik wel toe was aan een uitje. Samen met mijn 65+ collega zijn we richting Molyvos gereden, een schitterend authentiek Grieks dorpje aan de Noord-west kust van Lesbos. Met schitterende uitzichten op deze zonovergoten dag, een heerlijke lunch en onvoorstelbaar veel rust op sommige plekken, kwamen we helemaal terug tot de basis van ons zijn. We hadden een alleraardigst gesprek met een 75-jarige Griek die ons vertelde over de eerste feministe, die 600 jaar voor Christus op het eiland leefde en een begenadigd poëet was: Sappho. Als dank voor zijn verhaal kochten we een klein souvenirtje op de terugweg van ons bezoek aan het kasteel van Molyvos. De rust van deze dag, de zon, goede gesprekken met prettig gezelschap maakten ook deze dag een gouden randje van de week.

Mijn gezondheid
Morgen begin ik weer aan een chemokuur, kuur 14. Het is een mooi referentiekader voor mezelf, want als de pijn tegen het einde van de week weer afneemt, dan is dat voor mij een teken dat de chemopillen dus wel degelijk nog een klein beetje werking hebben. Maar vooralsnog zal ik deze week tweemaal daags diclofenac nemen. Dit prefereer ik boven de paracetamol, nu ik gelezen heb dat dit slecht kan zijn voor mijn lever. Gelukkig kan ik hier bij de Pharmakeio (drogist/apotheek) heel goedkoop aan de juiste dosering diclofenac komen, ook zonder recept. Wat dat betreft zit ik dus goed. Daarnaast heb ik het gevoel dat de afgelopen weken dus mijn conditie verder hebben verbeterd en dat mijn spierkracht (en –massa) iets is toegenomen. Dat, in combinatie met minder eten en niet snoepen, betekent mogelijk dat ik dus inderdaad gewicht en/of massa aan het verliezen ben, maar dat hoeft in mijn geval dus niet slecht te zijn, omdat het me niet zwakker, maar juist sterker maakt. Mijn 65+ collega, die fysiotherapeut van beroep was, ziet dat ook als voordeel! Zij houdt me stiekem ook een beetje in de gaten en dwingt me soms een pauze te nemen, als ik ertoe neig om over mijn grenzen heen te gaan, omdat er zoveel te doen is…. Ik ben me ervan bewust dat ik mijn grenzen op zoek en er soms iets overheen ga, maar tegelijkertijd kan dat ook positief uitwerken, omdat ik daarmee juist mijn conditie verbeter… als het maar niet structureel gebeurt.

Les geven
Enkele tieners hebben mij gevraagd of ik in de computerles voor gevorderden ze wat meer wil laten zien over photoshop en moviemaker. Ze zijn enthousiast, leergierig en super sympathiek. We praten tijdens mijn DLL (wacht)uren over Europa, Nederland, cultuurverschillen en allerlei andere dingen. Ze vertelden mij over hun dromen vóór ze moesten vluchten en hun praktische instelling nu, in hun huidige situatie. Ik ben dankbaar voor hun openheid en vertrouwen en de mogelijkheid voor mij om ze deze dingen te mogen vertellen en ze te motiveren om toch alsnog te proberen hun dromen na te leven….

Al met al voelt het nog steeds heel bijzonder en goed om hier te zijn. Misschien was mijn oorspronkelijke beeld van mijn reden om hier te komen anders, ik weet, ik voel, dat ik verschil maak. Bij de vrijwilligers die ik ontmoet, door mijn verhaal te vertellen en bij de residents van Kara Tepe door mijn kennis te delen.

Deze week was daarom een goede week en ik hoop dat mijn gezondheid het mogelijk maakt om mijn tijd hier te volbrengen, dus dat er nog vele goede weken mogen volgen.

Wordt vervolgd….

Dit artikel werd gepubliceerd op: 21-10-2018 19:43