Mijn laatste week op Lesbos (02-12)

Afscheid nemen van lieve mensen, zaken afronden en me erbij neerleggen dat het werk nooit af is en dat mensen na mij het stokje moeten overnemen; accepterend dat zij het wellicht anders zullen doen, of het wiel opnieuw uitvinden… dat is zo wat mij deze dagen bezig houdt…

Tsja, met de laatste week in het vooruitzicht, is de sfeer wat melancholiek. Zeker nu we weer afscheid namen van een lieve vrijwilligster met wie ik maar liefst zes weken mocht samenwerken. Ik heb het gevoel er weer een vriendin bij gekregen te hebben. Gisteravond was de laatste zaterdagavond hier op het eiland; een avond waarop ik altijd met haar de stad in ging, omdat zij dansen een ultieme manier vond om haar weekstress kwijt te raken. Een activiteit die ik al vele jaren niet meer bezigde, maar waarvan ik heb gemerkt dat het mij ook energie oplevert als ik op de maat van muziek al mijn spieren ruimte geef om te ontspannen, door ze in te spannen.

Een auto
De laatste week gun ik mijzelf de luxe van een huurauto. Ik heb behoorlijk onder budget geleefd en kan mij dit daarom veroorloven. Voornaamste reden is dat in het magazijn nu al enkele weken een groeiende stapel ‘te wassen’ kleding staat, waarvoor de coördinatoren geen tijd hebben. Afgelopen week hebben ze ermee ingestemd dat ik dit mag wassen in mijn gloednieuwe wasmachine, waarbij ik het voordeel heb van een goede kachel in het appartement waardoor het wasgoed ook snel droogt. Probleem is echter dat de coördinatoren ook geen tijd / gelegenheid hebben om het wasgoed te brengen. Dus kwam ik tot het besluit om het nuttige met het aangename te combineren door een auto te huren t/m zaterdag. Ik hoef me dan ook geen zorgen te maken hoe ik op de luchthaven kom, want ik kan daar de auto achterlaten. Wat een luxe!!

Donaties
Doordat ik geld overhoud van de crowdfunding kan ik ook extra geld achterlaten. Ik had al een extra bedrag overgemaakt aan Movement voor nieuwe ritsen in jassen en mannen schoenen, ik heb de kosten voor de aanschaf van werkboeken Engels voor mijn rekening genomen, kopieerkosten van lesmateriaal en afgelopen week heb ik een project voor baby’s van Moria financieel ondersteund. Maar los daarvan heb ik nog geld over voor projecten hier op Lesbos. Nu Movement samen met Because We Carry een drietal ‘eigen’ vrachtauto’s met materiaal zal ontvangen, bestaande uit voornamelijk winterjassen en schoenen, bovenop de kleding en jassen die beschikbaar zijn via het rode kruis en de UNHCR, neig ik ertoe om uit te kijken naar projecten die wat kleinschaliger zijn. Vorige week lunchte ik met Sjanet, één van de hulpverleners hier op het eiland, die dit soort projecten één op één financiert. Daarnaast is er Shower Power, een organisatie die vrouwen uit het kamp Moria, even veilig laat douchen, naast vele andere, kleinschalige projecten. Eén ding is zeker: iedere euro zal goed besteed worden aan deze mensen.

Loslaten
Vandaag, op mijn vrije zondag, toen ik richting de burcht liep, werd ik overvallen door de gedachte dat mijn situatie ook een overeenkomst heeft met die van de vluchtelingen. Tenminste, voor een deel… want als je bestaan bedreigd wordt door omstandigheden waarop je geen grip hebt, dan kun je lijdzaam wachten op wat gaat komen, of je neemt een risico door een onbekende weg in te slaan, in de hoop op een betere toekomst, op geluk. Mensen hier hebben soms een vrijstaande woning met twee auto’s voor de deur opgegeven voor een situatie waarin ze geen status meer hebben, hun hand moeten ophouden voor minimaal bestaansrecht en een grote onzekerheid over waar ze terecht gaan komen. Alle aardse bezittingen opgeven, loslaten in de hoop op een veilige toekomst, geluk… Zie je de overeenkomsten van iemand die het leven moet loslaten? Ook ik kan niets meenemen, ook ik moet in vertrouwen leven dat het aan de andere kant beter wordt. Ook ik moet eerst lijden voor het beter wordt, net als deze vluchtelingen…

Leven uit genade
Moesten de discipelen niet ook hun bestaan opgeven om Jezus te volgen, om te leven van giften en gaven, van wat mensen voor ze over hadden…. Wij hebben zo snel ons oordeel klaar over hoe dingen zouden moeten. Maar neem nu even vijf minuten de tijd om je af te vragen wat jij zou doen als jouw dorp of stad gebombardeerd en beschoten zou worden. Zou jij je warme huis, je auto, je baan, soms zelf familieleden kunnen achterlaten om de veiligheid voor je kinderen te zoeken? En zou jij dan ook hopen om mensen tegen te komen die zich om je bekommeren, die een arm om je schouder leggen, zeggend dat het goed komt? Die hun kleding met je willen delen…. Zou jij, als het erop aan komt, kunnen leven uit genade, d.w.z. in de hoop en verwachting dat andere mensen jou helpen?! Mijn ouders leerden mij altijd: “Wat ge niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”. Maar andersom geldt dat dus ook! Behandel een ander zoals jij behandeld zou willen worden…

Nieuwe uitdaging
Terwijl ik op Lesbos zaken aan het afronden was, kwam er een nieuwe uitdaging op mijn pad. Ik zag een oproep van KWF voor vrijwilligers voor de webcare… Nou, dat is natuurlijk een kolfje naar mijn hand…. Ik bedacht me dan ook geen moment en heb gereageerd, wel natuurlijk met mijn verhaal in de kantlijn. Eind van de week kwam er al een telefoontje uit Amsterdam. In een goed gesprek werd al snel duidelijk dat ik me binnenkort actiever voor KWF mag gaan inzetten, als één van de vrijwilligers webcare. Hiervoor krijg nog dit jaar een opleidings- en instructiedag. Het gaat om een inzet van ca. 3 dagdelen per maand vanuit huis en eventuele extra inzet tijdens grote landelijke evenementen. Ik verheug me er enorm op om me op deze wijze dienstbaar te kunnen maken voor het KWF. Stil zitten is immers aan mij niet besteed en ik heb een stip op de horizon nodig voor als het straks tijdens de chemo’s zwaar gaat worden. Ik ben dankbaar en blij dat dit op mijn pad is gekomen om me mee bezig te houden, naast het afronden van de projecten hier op Lesbos.

Nederland
Vanaf volgende week ben ik dus weer op Nederlandse grond. Door andere vrijwilligers ben ik al gewaarschuwd dat het enige aanpassing vraagt om vanuit de dienstbare, nederige stand, weer terug te komen in de luxe en dat het best even ‘aarden’ is als je hoort over wat voor onbenulligheden mensen in Nederland zich soms druk maken, hoewel dat in hun situatie heel plausibel is…. Ik heb besloten het maar op me af te laten komen en te proberen zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven. Aan alle volgers van mijn blog: dank voor jullie interesse in mijn verhaal en hopelijk zien we elkaar snel weer op Nederlandse bodem!!

Wordt vervolgd…

Dit artikel werd gepubliceerd op: 02-12-2018 21:25