In de rivier gesprongen (10-01)

Gister was descicion day; een dag om besluiten te nemen. Tóch liep het nog net weer even anders, omdat de oncoloog nog een andere optie gaf, voor eventueel behandeling in het Antonie van Leeuwenhoek… weer een verrassende wending. Ik zou er bijna aan gewend raken dat het nooit loopt zoals ik verwacht.

Terwijl ik dit schrijf is er in de noordelijke provincies de match om de wereldtitel dammen bezig tussen onze voormalig wereldkampioen Roel Boomstra en de regerend wereldkampioen Alexander Schwarzman. Nu ik mij nog zo fit voel, heb ik mijn diensten, net als in 2016 aangeboden voor de informatievoorziening op Facebook en Twitter. Daarvoor was ik de afgelopen dagen in Groningen en zit ik komend weekend in Hoogeveen/Assen. In weken van veel nadenken was dit wel even een mooie afleiding. Bovendien kon ik mijn gedachten en ideeën ook goed reflecteren met mijn lieve vriendin, waar ik gelogeerd was.

Afscheid van Ronald
Op de zaterdag ging ik per trein van Groningen naar Eindhoven, naar de afscheidsdienst van Ronald. Hij heeft het bijna bovenmenselijk lang volgehouden en de dienst stond dan ook helemaal in het teken van het ‘genieten van iedere dag en al het moois dat het leven je vaak nog te bieden heeft, ondanks ziekteprocessen’. Ik kon sterk en tot steun zijn, tot het moment dat het lied van Stef Bos klonk, waaraan ik al eerder in mijn eigen ziekteproces refereerde à http://www.houtjes.com/mijnstrijd/index.php?id=127 Op dat moment werd het even persoonlijk en kon ik mijn emoties niet langer de baas, vanwege vooral ook mijn eigen proces. Ook de woorden van één van de aanwezigen dat Ronald soms niet kon begrijpen dat mensen tégen het leven kozen… zetten mij aan het denken.

Interview voor Radio794
Eerder die week was ik benaderd door het programma Proatstoel om nog even door te praten over Lesbos. Vooral nu de winter volop is losgebroken en het zelfs in Athene heeft gesneeuwd, wilde Cor Rorije hier aandacht aan geven. Het werd een telefonisch interview terwijl ik met de trein onderweg was. Je kunt ‘m hier terugluisteren. http://www.houtjes.com/mijnstrijd/20190105_item_Praotstoel.mp3

Vrijwilliger Borstkankervereniging
Afgelopen maandag had ik telefonisch een intakegesprek met een medewerker van de borstkankervereniging. Ik had me daar aangemeld als algemeen vrijwilliger, met het idee dat ik me daar kan inzetten waar het ’t meest nodig is cq waarvoor mijn competenties het best gebruikt kunnen worden. Daarbij had ik de vacature voor informatiestandjes op het oog. Uit het telefoongesprek bleek al snel dat mijn inzet ook hier mogelijkerwijs richting de webcare zal gaan, omdat ze dat verder aan het ontwikkelen zijn. Helemaal nu ik hiervoor ook training heb gehad van het KWF. Deze werkzaamheden kan ik allemaal doen vanuit huis, dus dat maakt het goed behapbaar, ook op de mindere dagen. Toch wil ik ook graag iets doen om onder de mensen te komen en te blijven. Ik ben me hierover nog verder aan het beraden.

Controle in het ziekenhuis
Tsja en dan de vraag: ‘hoe gaat het met mij?’ Vorige keer was er wat onduidelijkheid op de foto. Daarom is de foto in het team besproken en door andere artsen mede bekeken. Daaruit blijkt toch alsnog dat er meerdere vlekjes op mijn lever zijn bijgekomen en dat het onrustig is in het buikvlies. Het bevestigt dus de vermoedens dat het tijd wordt voor de volgende stap. Ik was niet verrast; had me immers niet voor niets drie weken lang lopen afvragen wat te doen. Echter, in tegenstelling tot wat vorig jaar gezegd werd, is er nu toch nog een mogelijkheid om deel te nemen aan een studie rondom immunotherapie. Vorig jaar zou ik daarvoor niet in aanmerking komen, als ik aan de pillen zou gaan. De studie is nu echter in een andere fase beland, waarbij dat niet (meer) uitmaakt. Enige punt is wel dat dit niet in Isala, maar in het Antonie van Leeuwenhoek plaatsvindt. Dat houdt in een strak regime van regelmatige controles. De studie betekent óf immunotherapie, óf alsnog chemo. En dan was nog de vraag of de studie nog open was... Nou, ik kreeg zojuist telefoon dat ze me op korte termijn in het AVL willen zien, voor een gesprek en een biopt, om te bepalen of ik definitief kan deelnemen. Dus dat moet ik nu nog even afwachten.

Fase van ‘zorgen voor mezelf’
Met het besluit om te gaan voor behandeling m.b.t. verdere levensverlening breekt voor mij weer een periode aan, net als in 2011, waarbij ik mezelf de hoogste prioriteit moet toekennen. Geen stress, geen zorgtaken, maar vooral heel goed voor mezelf zorgen, voor voldoende hygiëne in huis, ziektekiemen en andere risico’s zoveel mogelijk uit de weg gaan en voldoende rust. Naast goed en gezond eten, ook voldoende bewegen om mijn conditie goed te houden. Met een op handen zijnde verhuizing ivm de woningruil per 1 april én eventuele behandeling in Amsterdam vraagt dat om creatieve oplossingen. Gelukkig word ik van alle kanten geholpen in het vinden daarvan. Dus heb ik vertrouwen dat het goed komt.

En zo breekt een nieuwe periode aan, waarvan ik niet weet waar het me zal brengen of hoe lang deze gaat duren. Ik zit nog steeds in mijn jubeljaar en vanuit dat vertrouwen ben ik de kolkende rivier ingesprongen, om ergens de overkant te gaan bereiken, onderweg genietend wat deze onverwachte en onoverzichtelijke reis mij gaat bieden, welke mensen ik nog mag ontmoeten en welke stenen ik nog mag verleggen. Eén ding is zeker: mijn leven is in ieder geval niet saai en voorspelbaar!

Dank voor alle bemoedigingen die ik mocht ontvangen tijdens mijn weken van onzekerheid en overpeinzing. Het is mooi om te weten dat er mensen om me heen staan. Lief, lief, lief! Dank!

Dit artikel werd gepubliceerd op: 10-01-2019 18:14