Geluk wordt bevestigd! (03-04)

Vandaag was D-day… de voorzichtige tekenen waren er wel in het bloed, maar zou dat voldoende blijken om door te mogen in de studie? Per slot van rekening was het nog maar één van de twee tumormarkers die daalde, de ander steeg nog steeds. Maar vandaag kwam het verlossende woord! Ik behoor tot de groep waarbij de immunotherapie aanslaat en mag door in de studie!!

Eind vorige week kwam de drukte van de verhuizing in volle kracht op me af. Want afgelopen weekend moest het huis leeg. Ook over de laatste spulletjes besluiten nemen wat je wilt meenemen en waar je afstand van gaat doen… Beperkte mogelijkheid om dingen mee te nemen naar Katwijk, temeer daar je weet dat op enig moment iemand anders het daar weer vandaan moet verhuizen… maar tegelijkertijd wil je toch de tijd die je nog krijgt je eigen spulletjes om je heen hebben… en voor hoe lang zal dat zijn?

Pijn en vermoeidheid
Na een lange verhuisdag op vrijdag kwam de man met de hamer in de dagen erna. Mijn buik zwol weer op, maakte eten lastig en bij alles wat ik at gingen heftige pijnscheuten door mijn maag. Die pijn op zich is mij niet onbekend, aangezien ik dit ook ervaar als ik banaan of peer eet. Maar dan trekt het na 1,5 uur doorgaans weer weg. Nu was het een aanhoudende heftige pijn, waarbij ik niet goed kon bepalen of dat nu kwam door het eten, of juist omdat mijn maag leeg was… Het leidde er zelfs toe dat de pijn mij ’s nachts wakker hield. Dus experimenteerde ik wat met voedsel… even het fruit laten staan, beetje dunne bambix eten en wel suikers nemen ivm mijn lage glucose gehalte. ’s Avonds voor het slapen mijn maag nog wat vullen bracht uitkomst en in combinatie met pijnstillers werd het draaglijk.

Bijwerkingen Nivolumab?
Vandaag met de arts besproken. Net als enkele weken geleden is mijn buik weer vergelijkbaar met een zwangerschap van 6 maanden, echter nu is het niet het vocht, maar voornamelijk lucht dat het veroorzaakt. Het kan een bijwerking van de nivolumab zijn. Ook de pijnscheuten door mijn maag kunnen door het medicijn worden veroorzaakt, al staat het bij de ‘minder vaak voorkomende bijwerkingen’. Nu is mijn maag al mijn leven lang een zwakke plek, dus niet zo verwonderlijk dat ik uitgerekend dáár last van krijg. In overleg met de arts zal ik nu tweemaal daags omeprazol (maagbeschermer) gaan nemen en zal ik iedere 2 uur iets eten, waardoor mijn maag niet meer echt leeg raakt. Hopelijk brengt dat verlichting en zal de zwelling van mijn buik/maag daardoor ook wat afnemen.

CT scan
De vorige CT scan van 19 februari was, vergeleken met die van eind januari, op zich niet veel veranderd. De CT scan van vorige week liet bij enkele tumoren wel wat groei zien. Er is dus nog geen sprake van afname van de grootte, eerder op veel plekken stabilisatie en enkele dus groei. Maar nu is bij immunotherapie ook bekend dat soms de witte bloedlichaampjes zich in grotere hoeveelheden bij een tumor verzamelen om daar aan het werk te gaan. Op een CT is dit niet te herkennen. Het lijkt dan dat de tumor groeit, maar in feite is daar dan een ander proces bezig. Of dat hiervoor ook geldt, is op dit moment dus niet te zeggen. Daar zal een volgende CT uitsluitsel over moeten geven.

Deel twee
Maar goed, de uitslagen zijn voor de artsen in het AVL dus voldoende aanleiding om mij door te laten voor het vervolg van de studie. Dat betekent concreet dat ik vanaf nu gewoon iedere twee weken bloed moet prikken, alle metingen ondergaan, gesprek heb met de verpleegkundige waarna ik aan het infuus ga. Pas na een maand of drie zal ik dan weer een CT scan en mogelijk biopt krijgen, tenzij ik ergens last van krijg of de controles aanleiding zijn om weer even ‘van binnen’ te kijken.

Meer tijd
De uitslag van vandaag brengt mij sowieso meer tijd. Hoe lang is niet te zeggen. Als alles volgens het boekje gaat mogen ze mij voor de studie twee jaar lang behandelen. Andere studies in het buitenland spreken over ‘tenminste 10 maanden langere overleving’ ten opzichte van chemo. Het is dus koffiedik kijken, temeer daar mijn lijf in 2011 heel goed op de behandelingen reageerde en ik uiteindelijk ook 17 kuren capecitabine heb gehad, hetgeen mij ook een jaar extra opleverde. In al mijn ratio reken ik echter maar nergens op. Ik blijf iedere dag nemen zoals deze komt, met oog voor mijn omgeving en hopende om nog wat van meerwaarde te kunnen zijn voor de mensen om mij heen en organisaties waarvoor ik mij mag inzetten.

Dankbaar
Het is moeilijk uit te leggen wat vandaag voor psychische uitwerking op mij heeft. Ik ben uitermate dankbaar dat deze kans, die ik kreeg op een moment dat ik er niet meer op rekende, ook nog eens zo positief uitpakt. Het is vreemd om tijd erbij te krijgen op een moment dat je denkt dingen afgerond te hebben. Het voelt tegelijk ook als een verantwoordelijkheid om die tijd goed te besteden, niet te verkwanselen. Het idee moet nog een beetje ‘landen’… Wél hoop ik dat de bijwerkingen draaglijk zullen worden, anders gaat alle extra tijd misschien wel als ‘heel lang’ voelen!

Wordt vervolgd

Dit artikel werd gepubliceerd op: 03-04-2019 22:29