Chemo, zon en gezelligheid (04-06)

Vanmiddag landde ik op Schiphol, na 10 geweldige dagen in Salou / Spanje. Wat ik niet had durven hopen was gebeurd: de chemo bracht voldoende verlichting dat ik op redelijk normale manier deze vakantie kon vieren. Ik had zelfs voldoende energie om dampartijen van drie tot vier uur te spelen én op enkele dagen 5-10 kilometer te wandelen.

Mijn afnemende conditie, de grote behoefte aan slaap én continue vorming van buikvocht waren de laatste weken reden tot grote zorg; bij mij, maar ook bij mensen in mijn omgeving. Ik zou alsnog naar Salou vertrekken, maar zou dat wel goed gaan, hoe zou ik mij voelen? Helemaal in ogenschouw genomen dat ik een maand eerder in Leuven in een rolstoel voortgeduwd moest worden.

Chemo
Na één kuur, bestaande uit tweemaal een wekelijkse chemo, lijkt het buikvocht minder snel terug te komen. En nu ik geen immunotherapie meer krijg, lijkt ook mijn energie wat meer terug te komen. Qua bijwerkingen valt het tot op heden allemaal nog reuze mee. Op de dag van de chemo, enkele uren na het infuus, moet ik rekening houden met ernstige buikloop, waarvoor ik loperamide kan innemen. De warme maaltijd smaakt niet altijd zoals verwacht, dus daar bereid ik me op voor door middel van veel vers fruit, dat ik vooraf klaar zet. En verder ben ik die dag gewoon behoorlijk slaperig, als gevolg van de anti-middelen in het infuus.

Geen kaal hoofd
Het lijkt erop dat ik dit keer niet mijn haar hoef te verliezen, dankzij de cold cap die ik voor, tijdens en een half uur na het chemo-infuus op mijn hoofd krijg. Dat de chemo wel degelijk tot haarverlies leidt verneem ik aan mijn beenhaartjes, die ik moeiteloos én pijnloos met mijn vingers kan verwijderen.

Zon
Vanaf de eerste volle dag dat ik in Spanje was, scheen de zon volop. De organisatie van het toernooi heeft mij ongelooflijk gematst door mij één van de beste plekken in het hotel te geven. Door met open balkondeur én open gordijn te gaan slapen, kon ik ’s ochtends vóór acht uur gewekt worden door de zon in mijn ogen. Na het ontbijt kon ik kiezen om te rusten bij het zwembad, of te gaan wandelen. Ik wisselde het af. De wandelingen leidden heuvelop steevast tot ademnood. Maar met een rustiger tempo en extra rustmomenten om op adem te komen ging het wandelen met toch goed af. Door deze kleine aanpassingen kreeg ik op sommige dagen alsnog ruim 10 kilometer op de teller. En wat is het dan super genieten van een groot glas vers geperste sinaasappelsap aan het strand.

Gezelligheid
Naast de chemo en de zon, bleek de aanwezigheid van goede vrienden, dus gezelligheid, ook een belangrijk ingrediënt om nieuwe energie op te doen. Want naarmate de tijd verstreek en ik me goed bleef voelen en dus gezond en genoeg van het buffet kon eten, verbeterde ook mijn conditie.

Conditie
Mijn slaapbehoefte is weer afgenomen naar ‘normale proporties’. Ik kan nu na 7 tot 8 uur slaap uitgerust wakker worden. In het begin zat ik wel eens met zeer zware ogen achter het dambord, maar na een kopje cappuccino hield ik het toch vol. Er zaten zelfs nóg kortere nachten bij waarna ik toch ook zonder wekker wakker werd. Het heeft er dus alle schijn van dat de chemo het proces wat remt waardoor ik meer energie heb. Neemt niet weg dat de uitzaaiingen in mijn botten wel steeds regelmatiger pijn beginnen op te leveren.

Controle voor kuur twee
Morgen mag ik weer naar het AVL voor de eerste controle na de chemo en ter voorbereiding op kuur twee. De bloeduitslagen zullen dan waarschijnlijk bevestigen wat het wegblijven van buikvocht al doet vermoeden: dat de chemo aan slaat. Voor volgende week staat opnieuw een CT scan gepland; die moet dan nog meer inzicht geven wat de chemo precies doet en eventueel in welk tempo.


Wat te verwachten?
Ik ben voorzichtig optimistisch. Uiteraard wil ik heel graag geloven dat de chemo wonderen kan verrichten, dat het de groei van kanker niet alleen kan stoppen, maar hopelijk zelfs het proces in tijd kan terug zetten. Maar na de teleurstelling van de immunotherapie, waar het proces op basis van mijn buikvocht ook 2 maanden vertraagde, durf ik niet zo goed meer te hopen. Toch wil ik positief de behandelingen tegemoet treden. De eerste kuur heb ik goed verdragen en op deze manier lijk ik kwaliteit terug te krijgen / te behouden met hopelijk nog wat extra tijdwinst. Al was het maar om nog één keer hier aan de kust van de zomer te kunnen genieten….

Kippenloop
Over 10 dagen vindt de kippenloop plaats. Inmiddels heb ik het startbewijs binnen. Zoals het nu gaat met mijn conditie moet ik de 10 kilometer kunnen lopen, zij het in een wat lager tempo. Ik verheug me op een gezellige dag met mijn medelopers, om zo geld op te halen voor drie specifieke onderzoeken voor KWF.

Wordt vervolgd…

 

Dit artikel werd gepubliceerd op: 05-06-2019 00:29