De laatste ronde (23-01)

Gister was dan helaas het moment daar: de CT-scan gaf aan dat de chemococktail niet doet wat het moet doen. Er zijn eigenlijk geen goede behandelingen meer die serieus iets voor me kunnen doen met behoud van kwaliteit. Feitelijk ben ik nu dus uitbehandeld en begin ik aan de laatste ronde.

Met verwondering kijk ik terug naar mijn vakantie op Kreta, waar ik min of meer probleemloos (m.u.v. de onwelwording i.v.m. dehydratatie) de Samariakloof heb gelopen. Onvoorstelbaar gezien mijn ziekteproces en helemaal gezien alles wat daarna volgde. Want sinds mijn terugkeer uit Kreta is mijn lijf, dus ook mijn conditie, in een soort vrije val neerwaarts geraakt van waaruit ik de weg omhoog niet meer heb kunnen vinden. De longpunctie, operatie aan mijn hartzakje én de nieuwste chemo hebben daar geen verandering in kunnen brengen. Dus als je dan voor een CT-uitslag gaan, dan weet je eigenlijk al wel in welke richting het gesprek zal gaan.

Uitslag CT
Om dan meteen maar met de deur in huis te vallen: op de scan is een kleine afname te zien van het vocht in mijn rechterlong en ook lijkt de omentale cakevorming (cellen in buikvlies) iets te zijn afgenomen. Maar daarentegen zijn de uitzaaiingen in mijn botten toegenomen. Verontrustender is echter nog mijn lever. De aanwezige (grotere tumoren) lijken rustig, maar nu is door mijn hele lever een diffuus beeld van heel veel kleine uitzaaiingen te zien. En dát is écht slecht nieuws! Gelukkig zijn momenteel mijn bloeduitslagen nog heel goed, waardoor ik ogenschijnlijk nog geen last heb van een slecht functionerende lever. Nóg niet.

Geen goede alternatieven
Vanwege mijn hartproblemen vervallen eerder genoemde alternatieve chemo’s die mijn leven nog iets zouden kunnen rekken. Al wat overblijft zijn middelen die zwaar vallen, d.w.z. zware bijwerkingen geven, terwijl de werking beperkt is en van korte duur. Je moet je voorstellen: twee weken ziek voelen en dan hopelijk één week wat beter. Een enorme aanslag op je algehele conditie en dus niet bepaald kwaliteit van leven. Marleen Kok, mijn behandelend arts, kent mij inmiddels en noemde dit vooral een alternatief voor mensen die persé alle mogelijkheden willen benutten. Bijvoorbeeld iemand die nog hoopt oma te worden, of een jubileum mee te maken. Daarnaast is er eventueel nog de mogelijkheid om deel te nemen aan een drup studie. Dat is een chemo voor een andere kanker, waarbij ze kijken in hoeverre het ook kan werken op mijn kanker. Omdat ik het ATM-gen heb, zou ik hiervoor in aanmerking kunnen komen. Bijwerkingen en belasting zijn gering; het gaat om pillen die ik thuis kan innemen; maar ook de kans dat het iets doet is heel gering (<10%). Omdat dit echter ook een bepaalde onderwaarde van de hartfunctie vraagt, gaat zij nu uitzoeken of ik hiervoor überhaupt in aanmerking kom. Ik word daarover gebeld zodra ze meer weet.

Van AVL naar huisarts
In principe val ik vanaf nu dus onder de zorg van mijn nieuwe huisarts in Katwijk. Zij zal in overleg met mijn arts in het AVL mij de zorg verstrekken die ik nodig heb, tot ik niet langer zelfstandig (met hulp) hier kan wonen en het tijd wordt om naar het hospice te vertrekken. Zij moet dat indiceren. Wanneer dat zal zijn is nu nog onbekend. Zonder actieve behandeling tegen deze agressieve vorm van kanker (TNBC) kan het heel snel gaan. Maar ik begreep ook dat ik nog in verrassend goede conditie ben, gezien de processen in mijn lijf. De arts was verwonderd dat ik nog bijna dagelijks buiten kwam, omdat de meeste mensen in mijn situatie meer dan 50% het bed houden. Feit is wel dat ik in het hospice terecht kan als mijn levensverwachting minder dan 3 maanden is. Dat zou volgens de prognose feitelijk nu al zijn (ze noemde weken tot maximaal enkele maanden), maar omdat ik nu nog zo goed ben heb ik met mijn huisarts afgesproken eerder ca. één maand aan te houden, opdat ik nog zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven. Ik zal dan wel een beroep moeten doen op mijn vrienden hier voor praktische zaken als boodschappen en eventueel voor een korte tijd thuiszorg erbij inschakelen. Ik zal de stappen achteruit gelaten accepteren en hulp in dankbaarheid aanvaarden.

Kick-off Samenloop
Afgelopen vrijdag was de kick-off voor de samenloop in Heerde, die op 12 en 13 juni gehouden zal worden. Het lied, geschreven door Henk van der Maten en waarvoor ik de tekst mocht aanleveren, werd daar gelanceerd. Directeur van KWF, Johan van der Gronden was erbij en zat naast ons. Ik begreep na afloop dat hij onder de indruk was van de opzet van de kick-off en de organisatie in Heerde. Een mooi compliment voor deze vrijwilligers die zich al voor een derde keer met hart en ziel inzetten voor een samenloop. Henk wilde oorspronkelijk dat ik het lied zou zingen of in ieder geval de demo zou inzingen, maar gezien mijn benauwdheid en daardoor slechte stem, heb ik daarvan afgezien. Ook omdat ik in september niet kon garanderen de samenloop of zelfs maar de kick-off te kunnen bijwonen. Ik ben dan ook dankbaar dat ik er vrijdag jl. bij mocht zijn, mocht meemaken hoe gemakkelijk er meteen al werd meegezongen. Dank voor alle complimenten over de tekst, dank voor de mooie woorden over hoe het jullie geroerd heeft en dank voor alle lieve knuffels en warme belangstelling. Gezien de uitslag van de CT is de kans zeer klein dat ik er zelf bij kan zijn in juni in Heerde. Maar met het lied laat ik gelukkig iets achter, waardoor ik er indirect toch een beetje bij zal zijn.

De komende tijd zullen mijn blogs misschien minder leuk worden om te lezen. Omdat het voornamelijk zal gaan over afnemende krachten, minder van die leuke, inspirerende momenten, minder kansen om van het leven te genieten… toch wil ik jullie ook deze kant van het proces niet ontnemen. Want ondanks alles, ondanks deze slechte tijding voor de nabije toekomst, kijk ik terug op twee prachtige jaren, waarin léven hoogtij vierde. Ik heb mooie reizen mogen maken, prachtige mensen leren kennen, mensen beter en anders leren kennen, ik heb geleerd hoe ik ultieme moederliefde kon invullen, heb leren loslaten waar nodig en ik heb geleerd om vrij te worden van vooringenomenheid en oordeel. Ik ben hier geworden wie ik ben en wie ik graag wilde zijn.

Dus ga ik vol vertrouwen de laatste ronde in.

Wordt vervolgd….

Dit artikel werd gepubliceerd op: 23-01-2020 11:27