Posts uit 2011



Het aftellen is begonnen

Veel staat deze dagen in het teken van sinterklaas, de op handen zijnde verhuizing van mijn moeder en zangrepetities in het kader van kerst

Zojuist ben ik teruggekeerd van mijn 9e bestraling. Wederom was ik in de taxi in gezelschap van iemand die ik ken. Het schijnt ook bij onze huisartsenpost opgevallen te zijn dat er momenteel veel mensen uit onze woonplaats tegen kanker aan het strijden zijn, in de meest uiteenlopende situaties. De taxichauffeur merkte daarbij nog op dat zij aan hun ritten veelal kunnen merken waar op dat moment het bevolkingsonderzoek plaatsvindt. Ergens toch een gunstig teken dat dit soort grootschalige onderzoeken kanker veelal in een vroeg stadium opspoort!

Gisteravond heb ik mezelf nogmaals aangespoord de stokken ter hand te nemen en ondanks het late uur nog even te nordicen. Ik heb gemerkt, zeker nu tijdens het bestralen, dat ik op een paar punten mezelf in acht moet nemen:
* ik moet voldoende blijven drinken
* ik moet erop letten niet te zout te eten
* ik moet absoluut om de dag een uur nordicen

Als ik bovenstaande niet of onvoldoende naleef, dan krijg ik pijn rondom het bestralingsgebied door vocht dat zich daar ophoopt. Echt een vervelend gevoel is dat. Deels kan ik het nog wel weg masseren, maar beter is het om dit te voorkomen of door de lymfevaten voor de afvoer te laten zorgen door spierbewegingen. Nordicen (als je het goed doet) is daarvoor een perfect middel.

Vorige week donderdag bracht de post uiteindelijk dan toch de pillen voor het onderzoek. Sinds vrijdag volg ik nu dus een strak ochtendritueel: om 06:15 opstaan (op de doordeweekse dagen) en meteen die pil met een vol glas kraanwater innemen. Vervolgens bezig blijven door bijv. douchen, opruimen, ontbijt klaarmaken, koffie zetten, etc. want het eerste uur mag je er zeker niet bij gaan liggen, om maagklachten te voorkomen. Vanaf 06:45 mag ik dan eten. Omdat ik bij de ibandronaat ook 4 porties zuivel op een dag moet nemen, bestaat mijn ontbijt tegenwoordig vaak uit óf een grote portie bambix óf een pakje goedemorgen ontbijt (beide is 2 porties zuivel). 

Maar met die ene pil ben ik er niet, want er komt (om 06:45 uur) nog een hele ris pillen bij:
* Tamoxifen (hormoonremmer)
* Omeprazol (maagbeschermer)
* Echinaforce vitaal (A.Vogel – weerstand en vitaliteit)
* Solidago (A.Vogel - voor een betere nierfunctie)
* Boldocynara (A.Vogel -  voor de gal- en leverfunctie)
* 2 Efamol Huid capsules (A.Vogel – tegen huidveroudering, van binnenuit)
* 2 eetlepels molkosan (A.Vogel - ondersteunt een goede darmflora)

Het lijkt heel veel en dat is het natuurlijk ook wel, maar het helpt mijn lichaam kennelijk wel om steeds snel te herstellen en de opname van goede stoffen uit mijn gezonde voeding mogelijk te maken. Een goede nierfunctie is namelijk belangrijk voor het afvoeren van de afvalstoffen uit mijn lijf, zeker nu de lymfevaten ook minder in getal zijn en de doorstroming hier en daar wat kan stagneren. Een goede gal- en leverfunctie is belangrijk voor de opname van voedingsstoffen. Want je kunt nog zo gezond eten, als je lever niet optimaal functioneert, kun je je alsnog moe en lusteloos voelen, waardoor je geen energie hebt om te bewegen. En die beweging is juist weer nodig om je lymfepomp in gang te zetten, waardoor de afvalstoffen worden afgevoerd. En die capsules voor huidherstel, ach dat is misschien ten dele mijn ijdelheid. Maar dat maakt op die massa pillen dan ook niet zoveel meer uit! Omdat het vooral natuurproducten betreft vind ik het niet erg om dit allemaal in te nemen. 

Met de geriaforce druppels ben ik toch maar gestopt. Ik nam deze in de hoop het gevoel in mijn tenen en vingers te verbeteren. Het stimuleert namelijk de kleine haarvaatjes. Hierbij loop ik dan echter ook het (zeer kleine, maar onnodige) risico dat eventuele kleine kankercellen die zich ergens op een onmogelijke plek ophouden waar de chemo niet kon komen, daardoor ook gevoed worden en dus geactiveerd…. Ik vond het voordeel niet opwegen tegen de zeer geringe kans op toch een nadeel…..

Los van het slikken van pillen en de dagelijkse ziekenhuisbezoekjes, staan mijn dagen momenteel vooral in het teken van sinterklaas (zoals bij veel gezinnen). Hoewel we al in een vroeg stadium de diverse wensen kenbaar maakten, komt het toch altijd weer op die laatste dagen aan. Er heerst daarom hier in huis af en toe de nodige geheimzinnigheid. Daarnaast verlenen we mijn moeder ondersteuning bij alles wat zoal bij een verhuizing komt kijken. Fysiek kan ik natuurlijk niet zoveel beginnen vanwege mijn linkerarm en mijn lichamelijke conditie. Daarom heb ik vooral de administratieve zaken voor mijn rekening genomen. En natuurlijk kan ik ondersteunen bij de aanschaf van benodigde spullen voor de inrichting. 

Voor de broodnodige ontspanning kan ik gelukkig terugvallen op diverse koorrepetities. Zo rond de kerstdagen is er altijd weer van alles te doen voor koren. Met Nos Tantum zingen we in december in Vorden, Heerde en Epe. En hopelijk kan ik tijdens de Play Inn in Epe op 17 december ook al met Exspecto meezingen.

Met nog 16 bestralingen te gaan kijk ik daarom uit naar de gezellige en muzikale decembermaand!

Dit artikel werd gepubliceerd op: 28-11-2011 12:04