Posts uit 2011



Wonderbaarlijk en uitzonderlijk

Zeer goede prognoses, mogelijk medewerking aan onderzoek, vreemde strepen op mijn lijf, gebedsdienst voor genezing

Afgelopen dinsdag werd ik bij de oncoloog verwacht voor informatie over de hormoontherapie. Zoals ik heel in het begin ook al meldde staat dr. Aafke Honkoop zeer goed aangeschreven op het gebied van borstkanker. Haar menselijke, warme maar ook zeer zakenkundige houding wordt door velen zeer op prijs gesteld. Ze neemt de tijd voor je, beantwoordt je vragen uitgebreid en geeft je het gevoel alsof ze al haar patienten persoonlijk kent. Daardoor loopt haar spreekuur wel eens wat uit, maar dat vergeef ik haar graag. Dus zat ik ook deze ochtend, iets later dan afgesproken tegenover haar in haar kamer. Ook zij leek zeer opgetogen over het resultaat van de chemo. Ik vroeg haar of het inderdaad, zoals ik aannam, een snelgroeiende en agressieve tumor was, omdat die over het algemeen zo goed op chemo reageren. Ze keek in de computer en stelde vervolgens vast dat dit niet het geval is geweest. Dat maakt het extra bijzonder dat de chemo zo goed gewerkt heeft op de tumor. Het is toch wel een uitzonderlijke situatie. Bovendien heb ik hierdoor veel betere prognose dan wanneer slechts een deel van tumor verdwenen was. Dat heeft te maken met het effect van de chemo op eventueel zwevende deeltjes. In alle opzichten voel ik me dan ook wonderbaarlijk uitzonderlijk. Hoe ik door de chemo’s heen ben gerold, hoe snel ik na de operatie ben hersteld en dan met zulke geweldige prognoses!! Maar het voordeel gaat zelfs nog iets verder.

Gaf ik onlangs niet aan toch wel wat gedachten te hebben over wat die vervroegde overgang zou doen ten aanzien van botontkalking? Nu wil het feit dat er momenteel onderzoek wordt gedaan door de Nederlandse oncologen naar het mogelijke positieve effect dat een medicijn tegen osteoporose (botontkalking) heeft om de terugkeer van kanker tegen te gaan. Toen de oncoloog mij vertelde over dat onderzoek en vroeg of ik erover wilde nadenken om hieraan deel te nemen, leek het bijna te mooi om waar te zijn…. Zou ik dan werkelijk medicijnen mogen gaan slikken om vervroegde botontkalking tegen te gaan? Ik heb formulieren meegekregen om na te lezen, er rustig over na te denken en dan moet ik het z.s.m. laten weten. Ik zal me daar dit weekend eens rustig over buigen, maar weet al voor 90% zeker dat ik hieraan wil meewerken. Op die manier kan ik gelukkig ook iets terugdoen. Meewerken aan een betere toekomst / behandeling voor wie na mij komen…..

’s Middags keerde ik terug naar het ziekenhuis om voorlichting te krijgen over het bestralingstraject. Daarbij ging ik ook al in de CT om het bestralingsgebied af te tekenen en de stralen te berekenen. Dacht ik nog een week te hebben om de flexibiliteit in mijn arm / oksel terug te krijgen voor ik bestraald zou worden, moest ik toch nu al ‘in de beugels’. Het ging dan ook maar nét! Ik had niet veel rek over in mijn arm. Gelukkig duurde het niet zo lang. Maandag a.s. ga ik de simulator in, wat wel tot een half uur kan duren. Ik hoop dan echter mijn arm al weer wat flexibeler te hebben, waardoor het minder pijnlijk is. De strepen zijn in ieder geval gezet, ik sta er gekleurd op. Vanaf nu mag ik  niet meer in bad, alleen nog douchen en gedurende de bestralingsperiode mag ik geen cremes op mijn litteken gebruiken en mag ik niet zwemmen.

Ik blijf me bevoorrecht voelen dat ik er tot op heden zo goed door rol. Het voelt toch wel als een wonder. Want wonderen gebeuren ook vandaag de dag nog, je moet het alleen als zodanig willen zien! 

Wie ook op een wonder  hoopt is Diana. Een jonge vrouw van 33, echtgenote en moeder van 2 jonge kinderen. Enkele weken na mijn diagnose kreeg zij te horen dat ze acute leukemie heeft. Ze heeft al een heel traject achter de rug en heeft deze week een stamceldonatie ontvangen. Ze is erg ziek en zwak en kan zeker een wonder gebruiken. Temeer daar die eerste weken zo cruciaal zijn. Daarom houdt haar familie een gebedsavond op maandag 14 november vanaf 20:00 uur in de Kruiskerk, B. van Dijklaan 3 in Heerde. Wie gelooft in de kracht van het gebed wordt gevraagd voor haar te bidden. Dat mag door deel te nemen aan de gebedsavond, maar dat mag zeker ook in eigen omgeving en op een andere tijd.

En naast haar zijn er nog zoveel meer…. Die willen we zeker ook niet vergeten!!

Ieder huisje heeft zijn kruisje
en waarvan we het niet zien,
die heeft er misschien wel tien!

Dit artikel werd gepubliceerd op: 12-11-2011 00:34