Posts uit 2011



Kleine hapjes

Slikken lukt weer, morfine wordt naar beneden bijgesteld

Ik doe mijn uiterste best om mijn concentratie lang genoeg te bewaren om de laatste stand van zaken door te geven.

Na alle dagen het vriendelijke aanbod van de dames van de voedselvoorziening te hebben afgeslagen waren ze verbaasd dat ik vanochtend om wat vla en yoghurt vroeg. Sterker nog; ze wilden het eerst niet geven omdat ze instructies hadden dat ik nuchter moest blijven… Ik bedoel maar…. hoe nuchter kun je zijn? Maar nadat de verpleegkundige (broeder Frank) ze had bevestigd dat ik gerust eten mocht als ik daar zelf om vroeg, werden ze guller en kreeg ik het gevraagde en alle medewerking!

Sinds gister, toen het slikken al iets beter onder controle kwam, had ik me verheugd op dit moment. Eindelijk weer iets in je mond en maag. Toch is het eten op dit moment nog een proces op zich. Je neemt een hap, laat die rusten in je mond en concentreert je vervolgens op het slikken. Zodra de vla is weggeslikt komt er heel veel speeksel vrij, wat je ook moet wegslikken. Maar omdat dat een stuk dunner is, is het risico van verslikken daarbij heel groot. Dus in totaal slik je een keer of vier heel geconcentreerd en voorzichtig tot die ene hap helemaal weg is. Stom he, hoe zoiets heel normaals en natuurlijks iets kan worden waarbij je moet nadenken en moeite voor moet doen…. Maar goed, na een hap of 6 zat ik vol!! Echt belachelijk in vergelijking met de hoeveelheden die ik twee weken geleden naar binnen werkte aan nasi, wokschotel of aardappels en andijvie.

De zaalarts is vanochtend weer langs geweest. Omdat het aanzienlijk beter met me gaat en ik weer een beetje kan slikken wordt besloten om de morfine wat af te bouwen. Beter gezegd te halveren. Ik hoop dan dat daarmee ook de golven van misselijkheid en plotselinge hitte zullen verminderen. Zodra de medicatie is afgebouwd en ik voldoende eten en drinken kan binnenkrijgen willen ze ontslag overwegen. Daarbij hoef ik dan nog niet aan vrijdag te denken, maar als het goed gaat eventueel zaterdag. Uiteraard zonder enige garanties of beloften. 

Dan heb ik nog 5 dagen om op adem te komen voor de volgende kuur….

Dit artikel werd gepubliceerd op: 25-08-2011 14:14