Posts uit 2011



Eten om aan te sterken

Duizelig en wankel op de benen als gevolg van lage bloedsuiker….. tegen je zin eten om aan te sterken…. bijna alles smaakt anders … en het weer nodigt niet uit om erop uit te trekken te voet of per fiets!

Vandaag ben ik de dag maar eens begonnen met het opruimen van mijn mailboxen. Een aantal mensen had ik nog niet beantwoord (ik kan overigens ook niet iedereen beantwoorden omdat ik niet van iedereen een mailadres heb). Daarnaast heb ik ook even opgeruimd in mijn mailboxen van de diverse klusjes die ik in het verleden heb gedaan, voor zover ik deze nog niet gearchiveerd had.

Na een breaker breakfast, die mij vanochtend totaal niet smaakte en een stuk of wat volkorenkoekjes, doe ik nu mijn best om een paar volkoren boterhammen weg te werken. Nadat dit weekend de sla mij tegenstond en ik met veel tegenzin aardappelen heb staan bakken voor Manon en mij (die ik toch maar heb bewaard voor vandaag hopelijk) probeer ik mijn bloedsuiker toch wat op te vijzelen. Het blijft een raar fenomeen dat je zonder veel fysieke inspanningen toch zoveel energie verbruikt, simpelweg omdat je lijf moet knokken tegen alle vernietigde cellen. Ik zie het ook weer terug in mijn gewicht. Was ik de afgelopen week weer wat aangekomen (waarvoor ik ook heel hard mijn best heb gedaan), ik zie het nu alweer minder worden.

Mijn begingewicht voor de 2e kuur lag maar 400 gram onder dat van de eerste kuur, zover was ik dus alweer aangesterkt…. Maar hoe het nu gaat met de verminderde eetlust (hetgeen steeds erger zal worden als ik de verhalen mag geloven) moeten we nog maar afwachten. Volle vanillevla en volle yoghurt met cruesli hebben mij het afgelopen weekend de nodige energie opgeleverd. Zo zal ik steeds iets nieuws moeten proberen om op peil te blijven. Gister had mijn moeder mij nog verwend met heerlijke zoete kersen en gedroogde fruit, in plaats van de gebruikelijk worst en nootjes…

Qua eten ben ik sowieso radicaal veranderd sinds de diagnose. Leefde ik normaal gesproken ‘redelijk gezond’ met olijfolie, regelmatig vers fruit en zoveel mogelijk groente, dat heb ik nu nog verder aangescherpt! Zilvervliesrijst, alleen nog volkorenbrood, vooral veel groene groente, geen rood vlees meer (dus alleen nog gevogelte) en alle dagen fruit, veel fruit! moeten mijn energiepeil zo hoog mogelijk houden. Als je als prioriteit hebt om zo goed mogelijk door de behandelingen heen te komen en zo snel mogelijk weer gezond te worden, dan kun je ook heel veel tijd besteden aan je eten en je conditie! Dat moet ook! Dat is immers wat je uiteindelijk op de been houdt en wat je weer snel laat herstellen zodra de behandelingen geweest zijn.

En ik weet inmiddels dat ik op bepaalde dagen eten bijna als dagtaak moet zien om niet teveel te verzwakken! Want als je je zwak of misselijk voelt, ben je niet in staat om fysieke inspanning te verrichten. Maar dat moet juist wel om je conditie op peil te houden. In feite is het dus te vergelijken met topsport! Je vergt het nodige van je lichaam en daar moet je ook het nodige tegenover stellen! Gezond in lichaam en geest, dát is de kern van de boodschap van vandaag!

Door in conditie te blijven, kun je positief blijven geloven in een goede afloop! Door zo gezond mogelijk te leven en te eten, kun je in conditie blijven! En door te willen knokken voor een goede afloop, kun je je er ook toe zetten om gezond te eten, ook al smaakt het je misschien niet…. Het is wederom een vicieuze cirkel, zoals bij zoveel dingen in het leven….

Lichamelijk zal het steeds zwaarder worden… twee stapjes achteruit en dan hopelijk weer eentje vooruit. Na twee kuren, zit voor mij nu 33,3% erop!! 

Op 20 juli moet ik weer bloedprikken en hopelijk zal ik dan op 22 juli mijn derde kuur krijgen, vooropgesteld dat de neutrofielen dan op het juiste peil zitten. Vervelend is het, als je zoiets niet kunt beďnvloeden!! 

Maar we houden dus goede moed!!

Dit artikel werd gepubliceerd op: 04-07-2011 12:36