Op naar de 6e (en laatste) chemo!
Datum operatie bekend, bloedwaarden goed, laatste chemo mogelijk toch lagere dosering
Vandaag over precies een maand, op donderdag 20 oktober a.s. staat mijn operatie gepland. ’s Ochtends om 07:15 uur word ik in het ziekenhuis verwacht. De operatie staat om 08:15 uur gepland en zal worden uitgevoerd door de vrouwelijke chirurg dr. Frakking.
Wat te verwachten…. Zoals al in het begin gemeld, toen de diagnose nog maar net gesteld was, zal bij mij een borstamputatie plaatsvinden, in combinatie met een okselkliertoilet. Ja, dat is inderdaad nogal ingrijpend! Het is echter noodzakelijk omdat ik het pas in stadium 3 ontdekt heb: de tumor groter dan 5 cm en aangetaste klieren. Geen discussie, geen valse hoop, maar duidelijkheid vanaf het begin!
Ja, de tumor was na 3 chemo’s gelukkig al enorm geslonken en kan, als gevolg van deze 3 chemo’s nog verder in grootte zijn afgenomen! Maar dat heeft geen invloed op de te volgen procedure ten aanzien van de operatie. Door de oorspronkelijke grootte van de tumor is er teveel weefsel aangetast. Dankzij het slinken van de tumor door de chemo is het wel beter te opereren. Een grotere kans op schone snijvlakken, zoals dat dan heet. Ook de lymfeklieren waren in omvang afgenomen, zo bleek uit de laatste MRI. Toch zullen ze worden weggehaald en als ik het goed begrijp, ook omliggende klieren. Gewoon, om zeker te zijn!
Vooral de operatie in de oksel heeft nogal wat gevolgen voor de langere termijn! Zo mag ik na de operatie in principe aan mijn linkerarm niet meer worden geprikt voor bloedafname of infuus. En ook moet ik met links extra voorzichtig zijn ten aanzien van wondjes etc. omdat er een verhoogd infectiegevaar bestaat doordat het lymfevocht minder goed kan worden afgevoerd. Vanaf een week na de operatie zal ik fysiotherapie moeten volgen om zoveel mogelijk functionaliteit in die arm te behouden, maar zwaar tillen en volleyballen kan ik eigenlijk verder wel vergeten. Ik heb een boekje ontvangen waarin het een en ander staat. Ik zal het ter voorbereiding op de operatie na de 6e chemo, op een van mijn ‘ik kan vandaag niet zoveel beginnen’ dagen eens grondig doornemen.
Omdat ik helaas nog steeds niets gehoord heb uit Groningen (genetisch onderzoek) gaat de regieverpleegkundige er zelf nog eens achteraan bellen. Al wordt zelfs een versnelde procedure nu wel erg kortdag!
Tsja, de 6e en laatste chemo….
Vanochtend bij de controle waren mijn bloedwaarden zondermeer goed te noemen. Neutrofielen 2.6, Leukocyten totaal 4.3 en HB 7.3. Het bevestigt hoe ik me voel… redelijk gezond en niet overdreven moe. Natuurlijk staat mijn hoeveelheid energie in geen enkele verhouding met de dagen / weken voor 24 mei, maar vergeleken met kuur 4, ben ik aardig monter!
Toch bestaat er een kans dat de dosering zal worden aangepast. :-( De rode vlekken en strepen op handen en voeten zijn kennelijk een teken dat de huidige dosering ‘op het randje’ was. Dat het gevoel van doofheid in mijn tenen en de gevoeligheid van mijn vingertoppen en nagels echter nog niet over is, is vervelender! Daarmee loop ik namelijk het risico dat het na een volgende chemo, met dezelfde dosering, helemaal niet meer weggaat. Van een deel van de chemopatiënten is namelijk bekend dat zij blijvend neurologische problemen aan vingers en tenen ervaren. Omdat ik hopelijk nog een aantal werkzame jaren voor de boeg heb, is het natuurlijk niet wenselijk dat ik pijnlijke vingers houd. Maar omdat er al wel herstel van de klachten merkbaar is (zondag kon ik nog niets van tafel oppakken en dat lukt nu wel pijnloos) word ik a.s. donderdag gebeld. Ik moet dan in alle eerlijkheid melden of mijn vingers volledig hersteld zijn of nog niet…. In principe heb ik natuurlijk, door 5 chemo’s de volle dosis te krijgen, al het grootste deel gehad en hoeft het niet meteen negatief te zijn om deze laatste chemo de dosis iets aan te passen, maar toch!! Je wilt natuurlijk het liefst 100% hebben!!
In de periode tussen de 6e chemo en de operatie, waarschijnlijk ergens in de eerste week van oktober, zal ik nog allerlei onderzoeken ondergaan en gesprekken voeren. Zo is er natuurlijk nog weer een MRI, een uitgebreid bloedonderzoek, inclusief hormoonspiegel om te kijken of ik inderdaad nu in de overgang zit, gevolgd door een gesprek met mijn oncoloog. Ook komt er een gesprek met de anesthesist en een gesprek met de chirurg die mij zal gaan opereren. De regieverpleegkundige wacht de datum van de MRI af en zal de overige afspraken zoveel mogelijk daar omheen plannen, al zal ons autootje nog wel diverse keren richting de Dr. van Heeslaan moeten rijden….
Voor nu is het dus even in optimale conditie komen voor de laatste chemo en me een laatste keer voorbereiden op eventuele vervelende en/of pijnlijke bijwerkingen. Dan kan ik dat hoofdstuk sluiten en me gaan voorbereiden op hoofdstuk 2 van de neo-adjuvante behandeling: de operatie.
Dit artikel werd gepubliceerd op: 20-09-2011 14:08