Posts uit 2011



Wandelen, wondjes en neutrofielen

De zon als welkome afwisseling, rode vingers van het bosbessenbloed, nog meer berkenzaad en verjaardag komt dichterbij.

Sinds ik de diagnose heb horen stellen, is mijn woordenschat (en dat van mijn gezin) behoorlijk uitgebreid met verschillende medische termen. Dacht ik tot voor kort dat het menselijke bloed bestond uit rode bloedlichaampjes, witte bloedlichaampjes en bloedplaatjes, tegenwoordig weet ik ook dat ze erytrocyten (rode bloedcellen), trombocyten (bloedplaatjes) en leukocyten (witte bloedcellen) worden genoemd en sterker nog, dat de samenstelling van de leukocyten ook nog weer eens kan worden onderverdeeld in verschillende -fielen en -cyten…. Het wordt allemaal aangemaakt in je beenmerg, daar gebeurt dus het wonder van de natuur! Bloedcellen zijn snel delende cellen die  continu worden aangemaakt. Als dit verstoord wordt ga je het vroeg of laat merken voor verminderde weerstand tegen virussen en bacteriën, minder snel stelpen van bloedingen (en spontane blauwe plekken) of extreme vermoeidheid.

De chemo vernietigt niet alleen de snel delende cellen die in een tumor zitten, het tast het proces aan van alle snel delende cellen. Dus ook de productie van bloedcellen in je beenmerg. In mijn situatie, waarbij ik om de 3 weken een chemokuur krijg, moet de productie van nieuwe bloedcellen gedurende die 2e week op gang komen, waardoor ik in die 3e week weer nieuwe cellen heb aangemaakt. Dat is dan te merken door minder vermoeidheid (rode bloedcellen die zorgen voor het zuurstoftransport), sneller stollen van het bloed (bloedplaatjes) en verbeterde weerstand (witte bloedcellen). Dat laatste is echter niet te merken, dat kan alleen worden bepaald door bloedonderzoek. Maar het is wel essentieel! Daarom wordt voor iedere nieuwe chemokuur ook eerst het bloed onderzocht. Als de bloedwaarden niet goed zijn is het risico op een infectie met koorts veel groter. En bij koorts moet je meteen naar het ziekenhuis, omdat je lichaam dan hulp nodig heeft om de koorts en de infectie te bestrijden. Daarom moet je ook al die extra hygiënemaatregelen treffen en hoestende en snuffende mensen zoveel mogelijk mijden.

Wanneer die celproductie precies weer hervat wordt, is per keer en per persoon verschillend. Het enige wat je kunt doen, is zorgen dat je lichaam zo goed mogelijk in conditie is en over voldoende energie kan beschikken om die productie weer te hervatten. Dus op de goede dagen je grens opzoeken (zoals je doet met sporttrainingen), voldoende energierijke voeding tot je nemen en voldoende rusten, terwijl je op slechte dagen je energie niet moet verspillen; dus meer rust nemen.

De afgelopen dagen heb ik veel tijd besteed aan de opbouw van mijn conditie. Samen met Vincent ben ik op de hei bosbessen wezen plukken. Dat gaat dan gepaard met een wandeling van 1,5 tot 2,5 uur. Met voldoende eten en drinken mee, was dat een heerlijk tijdverdrijf toen de zon zich deze week weer liet zien. Gister waren we helaas iets te laat vertrokken, waardoor we niet konden voorkomen dat we natregenden. Toch was het ook nu weer een mooie herinnering voor later die we hebben gemaakt!

Als extra hulp, om tussen de kuren door te herstellen, heb ik toestemming gekregen om de door mijn broer gegeven producten van Dr.A.Vogel te gebruiken. Boldocynara forte voor de galfunctie en lever, Solidago voor de nieren en Echinaforce vitaal voor energie en vitaliteit. Zo heb ik een heel rijtje pillen te slikken per dag, maar als het me beter door de chemokuren heen helpt, ben ik al lang blij! Molkosan voor de darmflora laat ik nog even voor de volgende kuur staan. 

Afgelopen dinsdag ben ik maar weer eens de strijd aangegaan met de bergen berkenzaad die zich weer rondom ons huis had opgehoopt op het terras en de paden. Anders waait en loopt het allemaal weer naar binnen en heb je dubbel zoveel werk! Tijdens het noeste veegwerk heb ik mijn rechterhand op een aantal plaatsen ontveld. Niet goed, als je neutrofielen te laag zijn!! Maar gelukkig lijkt het tot op heden niet tot infecties te leiden, mede dankzij water, zeep en jodium. 

Vanaf vandaag zal de vermoeidheid weer toenemen. Mijn energie en gewicht zijn op een goed peil, dus hopelijk kom ik deze dagen iets beter door dan bij de vorige kuur. Mijn verjaardag (dit weekend) laat ik echter grotendeels voorbijgaan. De moeders komen en met het gezin zullen we het bescheiden vieren maar daarbuiten laat ik het dit jaar maar even voor wat het is. Teveel drukte aan mijn hoofd (veel mensen tegelijk) verdraag ik slecht als ik moe ben. Ik hoop volgend jaar alle reden te hebben om het dan weer wat uitgebreider te vieren!

Mijn gedachten gaan deze dagen uit naar de andere medestrijders, die zeer recent of al wat langer geleden te horen kregen dat ze een vorm van kanker hebben! Ik hoop dat ze eenzelfde rust, moed en vechtlust mogen ervaren die ik ervaar sinds die eerste diagnose op 24 mei jl. Het overvalt je altijd. Je komt in een stroomversnelling van gedachten en emoties terecht en je moet in veel gevallen in zeer korte tijd heel veel besluiten nemen. Wat is het dan een zegen als je je gedragen mag weten!

Dan zweef ik op de wind
gedragen door Uw geest
en de kracht van Uw liefde

Dit artikel werd gepubliceerd op: 07-07-2011 11:57