Posts uit 201112-08-2011: vierde chemo

Neutrofielen 3.2!! Eerste taxotere… tot op dit moment nog minder last van misselijkheid als bijwerking dan met FEC… agenda voor alle zekerheid toch maar even leeggehouden…

Gisteren ter voorbereiding op vandaag vooral heel druk geweest met het schoonmaken van het huis, de toiletruimten en uiteraard alle vakantiewas wegstrijken. Toen was op een gegeven moment mijn energie toch echt op! Qua eten heb ik de hele week, sinds mijn terugkomst uit Tallinn weer ‘verantwoord’ gekookt en op de vitamientjes gelet. Maar ook toen we woensdag in Apeldoorn waren mezelf een KFC twister zonder kaas gegund ;-) en gister lekker nog even een patatjes saté gegeten, voor ik weer 3 dagen op fruit, zuivel en koud eten moet leven. (ik moet immers op krachten en op gewicht blijven ;-))

Vanochtend moest ik eerst weer bloedprikken, om zeker te weten dat ik aan de kuur zou mogen beginnen. Met de score van de vorige keer nog vers in het geheugen (woensdag 0.9 – vrijdag 1.2) had ik er wel alle vertrouwen in dat het goed zou komen. De taxi was ook vanochtend weer wat aan de vroege kant en zoekende op Het Roetnest, waar veel navigatiesystemen je heen sturen…. Mijn brood snel nog even in een bakje gedaan om dan maar in het ziekenhuis op te eten.

In afwachting van de bloedwaarden liep ik maar vast naar M5. Daar overlegde ik nog even over de meegekregen medicijnen, omdat in het boekje van regieverpleegkunde geen Ondansetron vermeld stond bij deze kuur. Daar bleek dat de genoemde medicijnen synoniemen zijn en dat ik dus de juiste pillen had ontvangen. Ik nam het snel in!! Op M5 mocht ik plaatsnemen in kamer 4: de kamer van de ‘verdachten’. Vanwege de ziekenhuisbacterie moeten alle ‘schone’ en ‘besmette’ patienten in separate ruimten verblijven. Zolang van mij nog geen uitslag bekend is, ben ik ‘verdacht’ evenals de overige patienten in kamer 4.

Op de kamer kwam ik mijn oude huisarts tegen, hetgeen resulteerde in een al met al gezellig samenzijn in de tijd dat we daar verbleven. Het gesprek komt dan al gauw op Heerde en de dingen die er zo hier en daar spelen, een stukje verleden. Gezien ook zijn positieve inborst, werden ook al gauw over en weer grapjes gemaakt. De sfeer was weer goed!

Niet veel later kwam de verpleegkundige met een infuuszak zoutoplossing binnen voor mij. Ja, de bloedwaarden waren niet alleen goed, maar zelfs heel goed te noemen. Neutrofielen maar liefst 3.2!!! Misschien voor de volgende kuur maar weer langs de KFC en een patatje saté?! ;-) Met haar ervaren en kundige handen wist de verpleegkundige in één keer een infuus in mijn linkerhand aan te leggen. Dat was na de vorige ervaringen toch wel erg prettig! Omdat bij Taxotere allergische reacties kunnen optreden, moet de verpleegkundige het eerste kwartier in de buurt blijven. Ook schreef ze op hoe mijn laatste kuur was verlopen, of ik nog problemen had gehad…. 

Toen het erop leek dat ik goed reageerde op deze middelen, werden we weer op onszelf gelaten. 

Weer thuisgekomen met de taxi voelde ik me nog fit genoeg om eerst het fruit schoon te maken. Daarna me met laptop, het fruit en een flesje water in de relax fauteuil geinstalleerd. Eerst de mailmappen een beetje leegmaken. Daar heb ik de laatste 2 weken te weinig aandacht aan besteed, waardoor ik geen overzicht meer heb. Vervolgens e.e.a. regelen voor het komende damseizoen voor Vincent. Extra trainingen vastleggen en zoeken op internet naar toernooien om aan deel te nemen. Want het geleerde moet in de praktijk gebracht worden, om routine te krijgen met denkpatronen.

En nu dan even mijn blog weer bijwerken, om iedereen weer op de hoogte te stellen van de laatste stand van zaken. Tot op heden voelt mijn maag nog redelijk rustig, hetgeen zeer positief is!!

Langs deze weg wil ik graag iedereen bedanken voor alle reacties per mail!! Ik waardeer het zeer om te lezen dat mijn verhalen op prijs gesteld worden, of dat iemand er ook iets aan heeft! Het is niet de hoofdreden om deze blog bij te houden, maar het is wel fijn te weten dat het soms ook een plaats krijgt, een doel bereikt. Ook al kan ik niet altijd iedereen per mail beantwoorden…. Weet dat de mail wordt gelezen en gewaardeerd!!

In afwachting van het vervolg, hoe mijn lichaam op de taxotere gaat reageren, hou ik mee een beetje gedeisd qua werk en agenda. Wel hoop ik dat het zonnetje zo af en toe een wandeling mogelijk zal maken, ook al zijn het maar kleine stukjes. Overbelasting van handen en voeten moet vermeden worden mocht ik last krijgen van die bijwerkingen van deze kuur….

Dus tot de volgende post…. hopen we op het beste!

In tegenstelling tot FEC bestaat taxotere maar uit 1 zak vloeistof. Taxotere® (merknaam) is een anti-kankermedicijn verwant aan Taxol®. Het wordt gemaakt van de naalden van de Europese taxus. In elke cel bevinden zich zgn. "microtubuli", dit zijn kleine, buisvormige structuren die de cel zelf aanmaakt. Taxotere verstoort de normale werking van deze microtubili (noodzakelijk voor de celdeling) door er zich aan vast te hechten. De cel kan zich niet meer delen en sterft af.

Mogelijke bijwerkingen:
vermindering van het aantal witte bloedcellen;
vermindering van het aantal rode bloedcellen (anemie);
vermindering van het aantal bloedplaatjes;
allergische reactie (die zich uit in een warmtegevoel, beklemming van de borst of jeuk tijdens of net na de toediening);
vochtopstapeling (die zich uit in het zwellen van enkels en/of voeten);
volledig haarverlies;
misselijkheid en braken, gebrek aan eetlust, veranderingen in de smaakzin;
diarree;
maagpijn;
ontsteking van het mondslijmvlies (moeilijkheden met slikken, pijnlijke plekken in de mond);
gehoorstoornissen;
spierpijnen;
huiduitslag;
allergische reacties (om deze reden worden preventief corticoïden toegediend);
veranderingen in de structuur en de stevigheid van de nagels, soms vallen de nagels uit;
tintelend of brandend gevoel in de handen en/of de voeten;
versnelde of onregelmatige hartslag, ademhalingsproblemen;
algemeen gevoel van zwakte of vermoeidheid.

Dit artikel werd gepubliceerd op: 12-08-2011 16:42