Posts uit 2011



Genieten…..

Fantastische hulp, rust om te genieten, Amsterdam met andere ogen en een boek vol wilskracht....

Op donderdagavond werd een lezing gegeven over ‘tolerantie in de tijd van Rembrandt’. De kunsthistoricus uit Amsterdam, die vorig jaar onze musical over 175 jaar kerkgeschiedenis schreef zou de lezing verzorgen. Voor de pauze een stukje vaderlandse geschiedenis naar aanleiding van schilderijen, tekeningen en foto’s van wandkleden en na de pauze kwamen dan allerlei schetsen en schilderijen van Rembrandt aan bod waarbij die geschiedenis van Amsterdam op z’n plaats viel. Om een en ander nog beter tot de verbeelding te laten spreken was er op de zaterdag een excursie naar Amsterdam gepland waarbij we de belangrijke en fraaie plekjes uit Rembrandts tijd zouden opzoeken. Iets om  na de lezing donderdag zeker naar uit te zien…..

Op vrijdagochtend kwam ik uit Harderwijk thuis in een drukte van belang. Maar liefst 6 mannen waren in mijn tuin bezig met gras maaien en afsteken, snoeien, onkruid wieden, het grintpad uitsteken, de oprit onkruidvrij maken en uiteindelijk om het huis alles netjes maken…. Door ons eigen bedrijfje kan ik niet altijd alles helemaal goed bijhouden. Maar meestal kan ik het wel ergens gedurende het voorjaar en de zomer weer onder controle krijgen door een paar dagen te ‘buffelen’. Door o.a. de hiervoor genoemde musical vorig jaar en de daaruit voortvloeiende werkzaamheden en de organisatie van het NK dammen direct daaraan sluitend had het onkruid vorig jaar vrij spel en kon ik het niet in toom houden. Ik zag het met lede ogen aan maar moest prioriteiten stellen en nam me voor om direct na het NK (april 2011) geen extra taken te aanvaarden en eerst in en om het huis orde op zaken te stellen….. en toen werd ik ziek. Ik kon af en toe wel wat doen, kreeg ook wel hulp van mijn gezin, maar als je een heel jaar achterstand hebt, waar moet je dan beginnen? De mannen kwamen, zagen, begonnen en overwonnen de strijd tegen het onkruid. Ik hoefde alleen maar te zorgen voor koffie met wat erbij en af en toe even zeggen wat ik wilde bewaren van hetgeen dat ‘om de deur’ lag. Zij hebben alles afgevoerd en lieten mij achter met een tuin om van te genieten, die helemaal winterklaar is. Wat heerlijk dat er mensen zijn die zoiets belangeloos voor een ander doen!!

’s Middags weer gerepeteerd met mijn madrigalenkoor, in voorbereiding op een optreden in de Cannenburgh op 6 november. Ik weet nog niet of ik daarbij zal kunnen zijn, maar doe toch mijn best de nieuwe liederen voor die tijd ingestudeerd te hebben. Daarna Vincent opgehaald, eten gekookt en me vervolgens ‘opgekalefaterd’ voor de 50e verjaardag van mijn schoonzus. Samen met m’n moeder gingen we richting het Oosten van het land, waar we vervolgens op de A1 in de file kwamen (op vrijdagavond!!) Na een gezellig samenzijn en een avondje bijpraten met deze en gene was ik uiteindelijk rond 23:30 weer thuis. Het was al met al een lange en vermoeiende dag, maar ik kon ‘m met een voldaan en dankbaar gevoel afsluiten!

Zaterdagochtend werd ik om 08:30 uur bij de kerk verwacht. Ik wilde op de fiets gaan, maar was wat aan de late kant. Het was bovendien behoorlijk fris en in kon mijn handschoenen niet zo snel vinden, dus besloot ik de auto te pakken…. Het bleek lood om oud ijzer, want het had gevroren en nu moest ik (zonder handschoenen) de ramen krabben en kwam ik uiteindelijk nog net op tijd bij de bus aan. Hoewel de dag dus koud begon en ook de eerste uren in Amsterdam de koude wind hoogtij vierde werd het een prachtige, zonovergoten dag. Onder leiding van de Amsterdamse kunsthistoricus werden wij naar bijzondere plekjes van onze hoofdstad gebracht die te maken hadden met Rembrandt, de op donderdag vertelde geschiedenis en het onderwerp ‘tolerantie’. Hoewel ik in mijn leven regelmatig in Amsterdam ben geweest, zag ik de stad nu met heel andere ogen. De gevels zijn hetzelfde, de fietsers even brutaal als altijd en het barstte ook nu van de buitenlanders en toeristen, maar door de beeldende vertelwijze van onze gids waanden wij ons af en toe even in de 17e eeuw. De dag werd afgerond met een bezoek aan het homomonument, een rondleiding in de westerkerk (waar Rembrandt is begraven) en een glaasje wijn in het tegenover gelegen café, voor we huiswaarts keerden voor het stampotten buffet. Een cultureel uitje in prettig gezelschap op een zonnige dag…..

….. echt genieten! Aan alle lieve mensen die hieraan de afgelopen dagen hebben bijgedragen: DANKJEWEL!!!!

Op de terugweg in de bus kreeg ik namens de groep een klein boekje dat in de westerkerk was gekocht. In het boekje staan allemaal spreuken over wilskracht. Om de een of andere reden vonden ze dit bij mij passen ;-) Er staan hele sterke teksten in die ik de komende tijd zeker zal kunnen gebruiken. Ik hoop ze hier af en toe met jullie te delen. De geefster van het boekje had de bladwijzer al voor mij bij een zeer aansprekende tekst gelegd:

De Kracht om ondanks alles door te zetten, de kracht om vol te houden – dat is de eigenschap van de overwinnaar. Doorzettingsvermogen is de kunst om steeds opnieuw een tegenslag onder ogen te zien zonder op te geven – om door te gaan ondanks het vooruitzicht van grote moeilijkheden, in de wetenschap dat je uiteindelijke kunt winnen. Doorzettingsvermogen betekent dat je je inspant om elke hindernis te nemen en alles te doen wat nodig is om je doel te bereiken.

Dit artikel werd gepubliceerd op: 16-10-2011 09:24