Posts uit 2011



De eerste tekenen

Pas als je denkt dat er iets fout zit, ga je terugdenken wanneer je voor het eerst iets gemerkt hebt.... zo werkt de menselijke geest nu eenmaal!

Met het prachtige weer in april, besloot ik maar weer eens uit efficiency overwegingen om bewegen en genieten van het weer te combineren. Zoals ik wel vaker deed in de voorgaande jaren, liet ik mij 's ochtends naar het werk brengen, om terug te kunnen lopen, al dan niet via de bossen of de Renderklippen.


Het zal in de week van 20 april geweest zijn dat ik voor het eerst, tijdens zo'n wandeling een vreemd gevoel had in mijn linkerborst. Alsof de tepel ergens tegenaan schuurde. Maar met een goed sluitende en passende sport-bh was dat natuurlijk niet mogelijk. De dagen erna bleef dat gevoel af en toe eens terugkeren, vooral wanneer ik liep. Het was een vreemde tinteling.

Ik hield mijn borsten meer in de gaten. Ik voelde geen knobbeltjes, wel was mijn linkerborst groter dan de rechter en voelde het wat gezwollen aan. Maar ja, iedere vrouw weet wel dat dit kan gebeuren, zeker in tijden van PMS ;-)
Dus, niets om ongerust over te zijn, dacht ik.

Een week of 2 ŕ 3 later besefte ik wel dat de zwelling na de menstruatie niet was afgenomen, maar ik had geen verklaring. Ik bekeek mijn borsten nog wat nauwkeuriger en het leek wel alsof de structuur van de huid links ook wat anders was, wanneer ik de huid naar elkaar toe bewoog. Er ontstond een soort cellulitis, iets wat ik rechts niet had en ook nooit eerder had gezien. Ik begon wel wat ongerust te worden, maar was nog niet in de alarmfase.

Op woensdag 18 mei merkte ik dat ik me inmiddels dagelijks bewust was van mijn linkerborst. De zwelling begon als stuwing aan te voelen, ik ervoer een gevoel in mijn tepel alsof deze zich van de rest van de borst aan het ontbinden was en ik kreeg af een toe een steek door mijn borst. Dat was voor mij een reden om dan toch maar eens heel serieus op internet te gaan zoeken.

Het zoekwoord 'vergrote borst' leverde vooral gesponsorde links op voor borstvergrotingen, iets waar ik toch echt niet mee bezig was. Bij 'borstkanker' kom je vooral als symptoom 'knobbeltjes' tegen, iets wat ik niet had. Ergens las ik 'iedere verandering aan je borst, zoals ander weefsel, ingetrokken tepel, ander gevoel, is een reden voor een bezoek aan je huisarts'. Dus ik belde. Mijn pech, de praktijk is op woensdagmiddag gesloten. 

Ik wilde niemand onnodig ongerust maken, maar toch vroeg ik mijn echtgenoot om de volgende ochtend de praktijk te bellen voor een afspraak die middag. Eigenlijk waren de middagen alleen voor spoedzaken, kreeg hij te horen. Dus maakte mijn man er een spoedzaak van, iets dat tegen mijn gevoel in ging, maar ik berustte. Ik zou er 's middags zijn.

Dit artikel werd gepubliceerd op: 26-05-2011 11:43