Oedeemtherapie en fysio

Ik word van alle kanten geholpen om de mobiliteit in mijn schouder terug te krijgen en ondertussen probeer ik mijn energie zo goed mogelijk te verdelen onder alle taken en verantwoordelijkheden.

Bij controle door de oncoloog enkele weken geleden zag alles er goed uit. Bloed was goed, geen verdere klachten, alleen die schouder…. Ik uitte mijn vermoeden dat de beweeglijkheid van mijn schouder mede beperkt is door die bult in mijn oksel, waarvan de inhoud niet volledig is weg te halen met een injectienaald. Bovendien waren de oncoloog en ik het roerend met elkaar eens dat je niet steeds het gevolg moet weghalen, maar beter kunt werken aan het wegnemen van de oorzaak. Omdat ik aangaf op de wachtlijst te staan voor een reconstructie, kreeg ik te horen dat chirurgisch ingrijpen niet de voorkeur geniet. Het operatiegebied moet nu zo rustig mogelijk blijven. Standaard procedure is dus eerst een doorverwijzing voor lymfedrainage, in de hoop dat de huidtherapeut met massage de klachten kan doen afnemen.

Deze week kon ik bij Eva Streutker in Oldebroek terecht voor een intake. En voor ik het wist lag ik al in de stoel en werd ik behandeld. Mijn klacht bleek er een die vaker voor komt en de behandelende huidtherapeute kon er zelfs een naam aan geven. Mogelijk seroomvorming als gevolg van de operatie óf een beginnende ‘frozen shoulder’. In ieder geval hoopt ze met de ingezette behandeling te bereiken dat niet alleen de bult kleiner wordt waardoor de spieren en pezen meer bewegingsruimte krijgen, maar bovendien dat de spieren zelf minder star en stijf worden. Vooral de combinatie fysiotherapie (in mijn geval bedrijfsfitness onder begeleiding) én lymfedrainage moeten het herstel van mijn schouder bewerkstelligen. “Dat gaat niet zo snel. Het kan wel 6 weken duren”, kreeg ik te horen, waarop ik begon te lachen en antwoordde dat ik dat eigenlijk best nog wel snel vond!

De huidtherapeute was overigens ook zeer tevreden over het herstel van mijn huid in het operatie- en bestralingsgebied. Als je bedenkt dat het nog maar 4 maanden geleden is dat ik ben geopereerd en dat ik 2 maanden geleden net klaar was met bestralen, dan is het heel bijzonder om te zien dat de roodheid zo goed als helemaal is verdwenen. Het litteken is bovendien al mooi roze geworden en ik heb bijna geen vocht rondom. Al met al een teken dat ik dus verder goed gezond ben en voor mij een soort van beloning voor mijn gezonde leefstijl aangevuld met de hulp van A.Vogel producten voor herstel van de huid van binnenuit (Efamol huid) en afvoer van gifstoffen (Solidago en Boldocynara).

Vanochtend ben ik voor de tweede keer binnen een week met hoofdpijn opgestaan. Mogelijk toch een teken dat ik alweer teveel te snel wil? Ik probeer zoveel mogelijk rust te nemen tussendoor, maar kan niet helemaal voorkomen dat ik af en toe toch in de stress schiet door situaties die ik niet zelf in de hand heb. Dat hoort nou eenmaal ook bij de ‘sandwich generatie’. Ik heb mij maandenlang voor allerlei negatieve energie proberen af te sluiten, maar zal zo langzamerhand toch ook daar weer moeten leren incasseren. Ik moet nieuwe weerstand opbouwen om met negatieve stress om te gaan. Maar het is nog erg lastig om daarin te balanceren tussen wat moet en wat je aankunt. En laten we wel wezen: de ene keer heb je een goede dag en soms heb je een mindere dag. Dus gewoon proberen rustig te blijven lukt soms beter dan andere keren. Ik probeer daarom in eerste instantie de energie die ik heb te stoppen in mijn micro omgeving (wat heb ik zelf grotendeels in de hand) voor ik weer allerlei andere mensen wil gaan helpen.

Voor de samenloopvoorhoop heb ik zelf nog steeds geen team kunnen samenstellen.…. Dus mogelijk sluit ik mij bij een ander team aan. Als ik de berichten mag geloven loopt de actie goed en is het deelnemersveld bijna compleet.

Over 2,5 maand wacht mij eerst nog een vakantie in Spanje, als begeleiding van Vincent op een internationaal damtoernooi in Salou. Hopelijk lekker met zon, rust en ontspanning helemaal bijtanken. Tot die tijd moet ik het dus nog even volhouden. Maar het aftellen is al wel begonnen!! :-)

Dit artikel werd gepubliceerd op: 01-03-2012 13:59