Waar een klein dorp groot in kan zijn

Samen beleven en ervaren. Samen huilen om wie niet meer is. En samen lopen om anderen uitzicht en hoop te bieden op een toekomst. Wát een evenement: samenloop voor hoop in Heerde!!!!

Al tijdens mijn behandelingen had ik het gevoel iets te willen terug doen. Ik wilde een benefietconcert organiseren, waarin mijn dankbaarheid centraal zou staan. De opbrengst zou dan naar het KWF kunnen gaan. Ik heb daarvoor ook een aantal mensen benaderd. Bij de organisatie van het benefiet liep ik tegen een paar ‘probleempjes’ op:
* zoals ik het in mijn hoofd had, kon niet omdat niet iedereen zich zomaar kon vrijmaken
* de mensen die wél medewerking toezegden hadden toch wel wat andere ideeën voor de invulling
* het bleek lastig om een goede datum te prikken
* ik had te weinig energie om zo’n groot project te gaan opzetten en aansturen

Al met al leek het erop dat de tijd niet rijp was voor zo’n benefiet. Dus toen Teuntje mij vertelde over de ‘Samenloop voor hoop in Heerde’ en vroeg of ik tijdens de samenloop iets wilde doen, zingen ofzo, heb ik dat maar toegezegd. Op dat moment wist ik niet dat het zó’n groot gebeuren zou worden, met zóveel impact! Want wat wás het bijzonder!!

Duizenden mensen op de been, met 1 gezamenlijke vijand: kanker! Met 1 gezamenlijk doel: geld inzamelen voor onderzoek. Alle verschillen zijn vergeten. 1550 lopers in 73 teams werden samengesmolten tot een paarse massa. Mensen die elkaar nog nooit eerder gezien hadden liepen samen op, deelden verhalen van verdriet en verwondering. Ondersteunden elkaar, luisterden naar elkaars verhalen. De Samenloop bracht het beste in mensen naar boven.

En dan was daar ook de ‘gasten tent’. Een plaats waar ‘survivors’ zich konden laten verwennen met een gezichtsmassage, manicure, stoelmassage of gewoon even rustig zitten wat drinken of eten. Lang niet iedereen had er behoefte aan om daar te komen. Want als iedere survivor uit de samenloop zich in de tent had gemeld, dan was er veel te weinig plaats geweest. Maar toch was het fijn. Alleen al omdat er rekening gehouden is met je. Na alle chemo’s was het heerlijk om eens een gezichtsbehandeling te ondergaan, je huid eens lekker te verwennen. (Heidi, het was fantastisch!) En zelf was ik ook heel blij met de manicure. Omdat sinds enkele weken juist de laatste beetjes chemo uit mijn nagels verdwenen zijn. En dat terwijl ik normaal gesproken helemaal niet zo van het optutten ben!!

In de aanloop naar de samenloop was ik benaderd om ook mee te werken aan de kaarsenceremonie. Om daar míjn verhaal te vertellen.
Wil ik dat wel?
Wil ik zo op de voorgrond treden?
Maar met de vele reacties over mijn blog nog in mijn achterhoofd…. blijken van herkenning over mijn verhaal…. positieve geluiden omdat ik kennelijk kan verwoorden wat anderen ook voelen en meemaken, maar er misschien niet over kunnen praten….. heb ik niet lang getwijfeld. Want mijn verhaal is het verhaal van duizenden vrouwen, ieder jaar weer. Mijn wantrouwen jegens mijn lijf, de ongerustheid dat het tóch terugkomt is zó herkenbaar heb ik gemerkt! En geld voor onderzoek o.a. voor snelle opsporing en betere behandeling is nodig! Voor een aantal mensen die ik gesproken heb betekent dit dat ze nu nog in leven zijn, waar ze 3 jaar geleden geen schijn van kans zouden hebben gehad!

Ik ben dankbaar dat ik mijn verhaal mocht vertellen en zo mijn steentje mocht bijdragen aan een fantastisch resultaat ten bate van KWF kankerbestrijding: 101.365 euro! Een bedrag dat mensen met kanker hoop biedt op een betere en langere toekomst.

Ik ben dankbaar voor de mensen die het initiatief hebben genomen, andere mensen om zich heen hebben verzameld en gezamenlijk dit bijzondere evenement hebben vormgegeven.

Ik ben dankbaar voor de vele mensen die hebben meegelopen en meegeholpen aan dat fantastische resultaat. Maar ook hebben bijgedragen aan dat gevoel van saamhorigheid, die eenheid, met als verbindende factor de continue strijd tegen kanker.

Ik ben dankbaar voor het fantastische lied dat Bram schreef voor zijn aan leukemie overleden zus Diana. Een lied over een ander soort hoop. Een vertrouwen dat ongrijpbaar en voor velen onbegrijpelijk is. Een vertrouwen waarin rust de boventoon voert, omdat sterven daarbij ‘thuiskomen’ is.

Ik ben dankbaar dat ik zelf gedurende mijn ziekteperiode, maar ook tijdens de kaarsenceremonie diezelfde rust heb mogen ervaren. Die rust zag ik ook bij mijn moeder, de avond nadat ze had gehoord dat ze niet lang meer te leven had. Die allesomvattende rust is zo kostbaar!

Uit Opwekking 695:
vind rust mijn ziel
in God alleen
ken Zijn kracht
vertrouw Hem en wees stil

als de oceaan haar krachten toont
zweef ik met U hoog
boven de storm
Vader, U bent sterker dan de vloed
dan word ik stil;
U bent mijn God!

Er is ruim 100.000 euro opgehaald voor KWF. Voor mijn moeder en voor Diana komt het te laat, maar hopelijk maakt het een verschil voor wie in de toekomst met kanker te maken krijgt.

En wat samenloop voor hoop in Heerde betreft: over 4 jaar weer?? ;-)

Hier het lied 'tot ik je weerzie' zoals Bram dat op Youtube heeft vrijgegeven:

Dit artikel werd gepubliceerd op: 26-06-2012 07:32