X

Abonneren op dit blog

Wilt u automatisch op de hoogte gebracht worden zodra ik een nieuwe blog plaats?
Vul dan hieronder uw e-mailadres in en klik op 'Inschrijven'.




X

Reageren op dit blog

Plaats een reactie onder dit bericht



X

Antwoord op deze reactie



  Vink aan om bericht te verwijderen.

Adembenemend Mexico

Tot voor kort had ik een bepaald beeld bij ‘all inclusive in Cancun’ en dat was nu niet direct een positief beeld. Waarop ik dat baseerde? Geen idee eigenlijk; mogelijk de mensen die erheen gingen en hun motivatie? Hoe het ook zij, ik moet mijn mening herzien! Misschien niet voor alle hotelgasten hier, maar zeker voor een groot deel van hen. Want het concept dat wij boekten is wel een heel bijzondere!

Ik schrijf dit momenteel vanaf onze nieuwe kamer op de zesde etage. Waren we even bang dat een andere kamer achteraf gezien toch een achteruitgang kon zijn… dat was volledig ongegrond! We hadden frontaal zeezicht geboekt en ik kan iedereen verzekeren dat ik momenteel met iedere vezel geniet van wat mijn ogen zien. Het is namelijk adembenemend! En dat geldt niet alleen voor het uitzicht vanaf ons balkon. Want de Facebookvolgers hebben van mij ook al een paar onvoorstelbaar mooie foto’s kunnen zien van de zonsopkomst gisterochtend. Zodra ik wakker was ben ik met mijn camera naar het strand gegaan. Het was toen al wel volledig licht, het frêle ochtendlicht dat zo’n speciale glans over de wereld legt, maar de zon zelf was eerst nog niet te zien. Dankzij de bewolking kreeg ik de meest bijzondere plaatjes te zien en gelukkig kon ik ze op camera vastleggen. Nu moet ik zeggen dat ik voor een aantal foto’s wel heel bewust bepaalde posities heb gekozen, maar ik ben zelf meer dan tevreden met het bijzondere resultaat. Het was een bijzonder begin van de dag.

Na het ontbijt boekten we onze excursies. Een aantal moet je minimaal 24 uur tevoren reserveren. Maar goed dat we een weekvoorstel hadden gemaakt, want een aantal excursies is niet op alle dagen. Samen met de man van reserveringen hebben we vervolgens ons programma vastgesteld. Een vol programma, waarbij we nu al keuzes moeten maken en weten dat we niet alles kunnen doen. Het bijzondere aan dit park is namelijk het concept dat je niet alleen een superservice hebt in het prachtige hotel met gigantische kamers, maar ook dat je automatisch gratis toegang hebt tot bijna alle parken hier in de omgeving. Die parken zijn amusementsparken, maar dan op basis van wat hier in Mexico op natuurlijke wijze mogelijk is. Zo waren we gister in XCaret, een soort dierentuin, maar met actieve elementen. Je kon bijvoorbeeld bootje varen, raften, hele park door zwemmen, snorkelen, maar ook (tegen extra betaling) zwemmen met dolfijnen, snuba (combi tussen duiken en snorkelen), mee in een speedboot, snorkelen bij de haaien en nog veel meer. De entree van het park kost normaal zo´n 90 euro, dus daar zit al de eerste winst van dit hotel. En zo zijn er nog zoveel meer parken en excursies.

Vandaag moesten we vroeg op, want om 07.20 uur vertrok de bus naar Xichen Itza, de grootste bewaarde tempel van de Maya´s. Deze excursie werd gecombineerd met een lunch in een Maya stad en een bezoek aan een Cenote (waterbron in een grot). Ook deze excursie werd georganiseerd met de complimenten van het hotel. Naast het bijzondere verhaal over de Maya´s, het feit dat ze nog helemaal niet uitgestorven zijn zoals beweerd wordt, maar dat hun beschaving en hun cultuur het zwijgen is opgelegd door de missionarissen in de 16e eeuw, kregen we bijzondere bouwwerken te zien. Nu vraag je je sowieso af hoe ze dit soort hoge bouwwerken konden maken zonder kranen en andere hedendaagse hulpmiddelen, maar ze bouwden bovendien hele vernuftige extra dingetjes in. Eén van de goden van de maya´s is de slang. Cancun betekent letterlijk slangennest. Bij veel van de Maya tempels worden dan ook slangen afgebeeld. Maar bij Xichen Itza is het wel heel bijzonder dat op 21 maart en 21 oktober op de tempel het lijf van de slang tot aan de top verschijnt boven de kop aan de voet. Dit is alleen te zien op deze dagen, wanneer de zon precies op de evenaar staat. Een geweldige prestatie dus om dit zo te bouwen. Daarnaast was ik zeer onder de indruk van het feit dat als je op een bepaalde plek vóór de tempel staat en in je handen klapt, de echo ervan bovenin de tempel wordt omgezet naar het geluid van de meest voorkomende vogel daar ter plaatse. Zo ongelooflijk knap!

De Maya´s waren een vredelievend volk. In plaats van oorlog te voeren losten ze hun geschillen op met een bijzonder ´balspel´. De bal woog tussen de ½ en 6 kilo en mocht alleen worden aangeraakt met de elleboog, knie of heup. Deze werden dan wel beschermd met een steen en/of rubber plaat. Het werd gespeeld door 7 spelers die hiervoor jaren trainden. Je kon scoren door de bal in een doel te schieten. Maar als je de bal door een speciale ring (soms wel op 7 meter hoogte) wist te schieten, dan had je meteen gewonnen. Het winnende team mocht dan uitspraak doen in het geschil. Kleine kanttekening is dat er vervolgens wel aan de God geofferd moest worden… meestal door de beste speler van het leven te beroven. En voor deze speler was dat wel het ultieme doel, een eer, want daarmee kwam je in het volgende niveau, de onderwereld, daar waar ook alle grotten en waterbronnen zijn. Geen wonder dus dat de Maya´s dit zagen als een ander niveau, aangezien ze dachten dat de aarde plat was. De Cenotes worden door dit volk dan ook gezien als heilige plaatsen.

Net als de Inca´s, de Egyptenaren, de Azteken, de Grieken en andere oude beschavingen, lieten ze zich leiden door de stand van de sterren. We bezochten dan ook een heus observatorium. In deze beschaving was duidelijk sprake van specialisaties, in zeven beschavingslagen. De hoogste laag stond het dichtst bij de goden. De atleten waren bijvoorbeeld hoog bovenin, daarna kwamen de wetenschappers (waaronder sterrenkundigen) en helemaal onderin waren de slaven. Dit waren vooral mensen uit omliggende gebieden die door de droogte aldaar gedwongen werden een andere woon- en leefomgeving te zoeken en zodoende zonder status als slaaf te werk werden gesteld. Het was een dag vol indrukken, nieuwe kennis en prachtige, indrukwekkende plekken. Met dank aan onze gidsen die al onze vragen beantwoordden en met hun humor de dag een zeer aangename maakten.

Terwijl ik dit schreef heeft het daglicht plaatsgemaakt voor sfeervolle verlichting. Hier op de zesde etage horen we wel al het gekakel en de muziek die de hele dag door uit de luidsprekers klinkt. Is het storend? Normaliter zou ik de rust verkiezen, maar nu vind ik het ook wel iets hebben. En als ik stilte wil, dan ga ik de slaapkamer in, trek ik de balkondeur achter me dicht en is het ineens een heel stuk stiller!

Morgen wacht ons een actieve dag met veel zwemmen dus hopelijk ook veel zon. Wordt vervolgd! Asta luego…

Dit artikel werd geplaatst op: 07-04-2018